Google навлиза в домейн бизнеса

февруари 17, 2014 Няма коментари »
Google навлиза в домейн бизнеса

Google навлизат сериозно в домейн бизнеса. Те вече притежават над 200 домейна с името на своята търсачка и нейните разширения за различните държави. Днес Google публикуваха обява в професионалната социална мрежа linkedin.com, която гласи, че търсят кадри за новата програма за регистрация на домейни. В текста е споменато още, че компанията  е подала молба за нови 98 домейни от първо ниво, като е започнала с някои от своите търговски марки като .google и .chrome. Други интересни разширения, от които се интересуват са: .web, .baby, .book, .app, .film, .fly, .docs, .movie, .music.  Това се равнява на инвестиция от почти 20 милиона щатски долара.
Друга голема интернет компания, която е подала молба за домейн имена от първо ниво е Microsoft за .BING, .MICROSOFT, .WINDOWS, .OFFICE, както и за DOCS, за който ще се конкурират с Google. От Yahoo са поискали само .FLICKR и .YAHOO. Apple искат само .APPLE. Baidu  са поискали .Baidu. Засега от Facebook не са проявили интерес към новите домейни.
Замисляли ли сте, че купуването и продаването на домейни, или т.нар. у нас интернет имена е доходоносен бизнес? Подобно на традиционните недвижими имоти, ако инвестирате в правилната виртуална собственост, и изчакате  известно време, вие най-вероятно ще получите солидна възвръщаемост на инвестициите. Не забравяйте, че домейните не са само обичайните .com, .net и .bg. Алтернативните разширения стават все популярни. От началото на месец февруари тази година се продават .bike, .camera, .clothing, .equipment, .estate, .gallery, .graphics, .guru, .holdings, .lighting, .photography и други. Предстоят да бъдат представени .contractors, .construction, .directory, .land, .technology, .kitchen, .today. До края на 2015г още 1300 нови разширения ще бъдат пуснати на пазара.
За да печелите от интернет имена ви е нужно единствено предприемчиво мислене. Домейн бизнеса не ви ограничава нито с време, нито с граници. Може да регистрирате каквото име смятате за доходоносно. Възможно е да купите домейн за двуцифрена, а след една година да го продадете за 4-5 цифрена сума. Ето и някои реализирани продажби:

 • vodka.com  3 мил. щатски долара;
 • candy.com 3 мил. щатски долара;
 • property.com 4 мил. щатски долара.
 • През 2013г. домейнът ig.com беше продаден за 4 700 000 щатски долара, а kk.com 2 400 000 щатски долара.
  Съществува и понятието монетизация на трафика. Това означава, че печелите според посещенията на домейна. Ако имате домейн, който събира достатъчно посетители, притежавате машина за пари. Колко трафик ви е необходим, за да правите добри пари с даден домейн? Това зависи от това, какво ще е цената за рекламите, които имате на сайта.
  И така, всичко е във вашите ръце и глава! Бъдете предприемчиви и инвестирайте онлайн.

  Автор: Муки Юналова
  blady.bg

  Подобни статии

  Коментирай