6 супер храни

юли 4, 2012 Няма коментари »
6 супер храни

В нашето съвремие, може да се намерят всякакви храни, по всяко време на годината. Истината е обаче, че всеки сезон си има обичайните плодове и зеленчуци. Те са най-вкусни, когато са пресни. Осигуряват максимална полза за здравето ни. В тази статия избрах няколко летни храни, които са енергийна и здравословна бомба.
Дива боровинка. Силен антиоксидант, противовъзпалитено действие, подходяща за борба с диабета.
Червен пипер/чушка/. Ниско калорийна, средно 25кал/брой. Червеният пипер е по-полезен от зеленият. 11 пъти повече бета каротин. Зеленият пипер осигурява на организма 60% от нужното количество витамин С, а червеният : 240%.
Домат. Предпазва сърцето, мозъка и кожата. Наситеният червен цвят показва съдържанието на ликопен. Ликопенът има антиоксидантни свойства и защитава организма от свободните радикали. Доматът има дълъг списък с ползи за здравето: защита на кожата от вредното въздействие на слънчевите лъчи, забавя стареенето, борба с болести на сърцето, инсулти, загуба на паметта и деменция.
Диня. Полезна е за хора със сърдечно-съдови заболявания. Благодарение на съдържанието на ликопен, е антиоксиднат. Помага при хипертония. Динята трябва да се консумира със семките. Така организмът ще усвои всичките хранителни качества на плода.
Цвекло. Помага при ракови и сърдечно-съдови заболявания. Пигмента на цвеклото е от фитонутриените, които съдържа. Източник на фолиева киселина, предпазва от остеопороза, както и вродени заболявания, рак на дебелото черво, хипертония, облекчава киселини и болки в стомаха.
Смокиня. Възстановява клетките. Всеки плод съдържа най-малко 2гр фибри. В същото време е добър източник на калций и калий. Облекчава дейността на червата и е много ефективна при запек.

Снимки: tonyastaab.com

Подобни статии

Коментари са забранени.