10 стъпки за спиране на цигарите

юли 12, 2012 Няма коментари »
10 стъпки за спиране на цигарите

Ще започнете да усещате положителните неща от спирането на цигарите веднага. Още прец първият ден, бинето на сърцето и кръвното налягане ще започнат да се нормализират. Циркулацията и функцията на белите дробове може да покаже подобрение в рамките на няколко седмици. Рискът от сърдечен удар в рамките на първите 2 години относително ще намалее.

  1. Причини. Напишете най-важните причини за отказване на цигарите. Личната мотивация е най-важният фактор при борбата с тютюнопушенето. Направете си списък, защо трябва да откажете цигарите.
  2. Определете дата. Отбележете кръгче на календара и не се отказвайте.
  3. Последици. Знаете ли как ще се чувствате, когато спрете да пушите? Всички минават през няколко етапа. Напрежение, липса на концентрация – това са някои от физическите симптоми при отказа от никотин. Отнема 2 седмици. В по-тежките случаи, до три месеца.
  4. Предизвикатели – стойте далеч от тях. Избягвайте приятели и социални среди, които ви подстрекават към запалване на поредната цигара. Заменете ‚фас паузата‘ с кратка разходка.
  5. Планиране. Организирайте програмата си. Периода за отказ от тютюнопушене е от 4 до 8 седмици. Най-добрата програма включва и консултация с лекар-психолог.
  6. Килограмите. Не се притеснявайте за натрупаните килограми. 90% от хората, свалят тези килограми през 1-2 година.
  7. Хапчета за спиране на цигарите. Консултирайте се с белодробен специалист. Има ефективни лекарства, които помагат в процеса на борба с никотина. Но преди употребата на хапчета, попитайте лекар.
  8. Никотинова терапия. Дъвката е доказан помощник при отказа от цигари.
  9. Споделете с близките си. Кажете на семейството си и приятелите си и поискайте тяхната подкрепа за предотвратяване на тютюнопушенето.
  10. Смелост. Много хора се провалят при първият опит. Може да започнете отказа на цигари 3-4 и повече пъти. Важното е да не се отказвате.

Снимка: mymodernmet.com

Подобни статии

Коментари са забранени.