Яжте шоколад, за да сте здрaви!

януари 13, 2014 Няма коментари »
Яжте шоколад, за да сте здрaви!

Черният шоколад е много полезен за здравето ни. Поради високото съдържание на какао, което съдържа редица полезни вещества като теобромин и флавоноиди, той е ефективна защита срещу болести. Според проучванията, шоколад с 70% какао, може да намали кръвното налягане, риска от сърдечно-съдови заболявания ,инсулт и диабет.
Превенцията на диабета е една от най-добрите ползи за здравето на шоколада. Едно проучване показа, че инсулиновата резистентност на участниците е спаднала значително. Те трябвало да ядат няколко бонбони тъмен шоколад всеки ден в продължение на 15 дни. В резултат на това флавоноидите в тъмният шоколад са увеличили производството на азотен оксид, който помогнал да се запази чувствителността към инсулин.
Загубата на тегло също трябва да бъде включена сред най-важните ползи за здравето на тъмният шоколад . Последните проучвания показват, че той предлага усещане за ситост. Така че, ще намали апетита ви за вкусните, но нездравословни храни. Две три блокчета черен шоколад ще ви заситят и ще ви предпазят от напълняване. Това се дължи на факта, че какаовите зърна – една от ключовите съставки в шоколада – съдържат съединение, което може да бъде в състояние да промени начина на работа на метаболизма ви и намалява броя на калориите, които тялото ви съхранява под формата на мазнини.
Предпазването от слънцето е най-изненадващите ползи от шоколада. Някои изследователи са решили да тестват, дали флаванолите в черният шоколад, могат да ни предпазят от слънчевите лъчи. В края на това 3 -месечно проучване, резултатите са показали следното : кожата на участниците в изследването, се зачервявала два пъти по-малко. Важно е също да споменем факта, че доброволците, които участвали са яли шоколад , с високо съдържание на флаваноли.
Облекчаването на кашлицата е друга полза на шоколада. Теобромина в шоколада може да действа като кодеин за облекчаване на кашлица. Освен това, за разлика от последния, не ви кара да се чувствате сънливи.
Но не забравяйте, че прекомерната употреба и на най-полезната храна, не е благоприятна за вашето здраве. Яжте черен шоколад в умерени количества, за да сте здрави и красиви.
Снимка:zomazi.com

Подобни статии

Коментирай