Хронобиология на нашето тяло

май 28, 2014 Няма коментари »
Хронобиология на нашето тяло

Всеки, който е пътувал на дълги разстояния, знае, че смяната на часовата зона, опустошава естествения ритъм на човешкото тяло. През деня човек се чувства уморен, има главоболие, чувства се разсеян и невнимателен. Настроението е на възходи и падежи. При тези условия, чакаш с нетърпение, да си легнеш. Причината за това е, че във всеки от нас тик-така часовник. Точно, както телесната температура, кръвното налягане, сърдечната честота, количеството на хормоните.Този часовник регулира функциите на организма. През деня ни помага да сме активни, а през нощта, да спим спокойно. На кратко, денят има 24 часа, и ние се променяме 24 пъти.
Какво значение има това за нашето здраве и това да се чувстваме добре? Биолози, лекари и фармаколози, кръщават тази извънредна ситуация, хронобиология.Така, че нека сега да видим промените във функциите на организма в един ден.

6:00
Организмът се събужда с освобождаването на кортизон. Това събуждане, е знак за организма, да се подготви за ставане. Метаболизмът се раздвижва, енергията и протеина за този ден са готови за работа.

7:00
Организмът все още е на един слаб етап. Следователно, избягвайте спортуването в тези часове. Тъй като сърцето и кръвообращението, ще се натоварят излишно. Вместо тва, закусете добре. Храносмилателните органи работят добре, в този час. Въглехидратите се трансформират в полезна за нас енергия /вечер – мазнините/.

8:00
Този час е подходящ за секс / а не нощите/, защото жлезите осигуряват достатъчно хормони. Хората, имащи ревматизъм, ще чувстват болката в крайниците си по-силна през целия ден. Ситуацията не е различна за пушачи. Закуската с цигара стеснява кръвоносните съдове, повече от всякога.

9:00
Часът, вкойто тялото е най-силно и енергично. Ако си правите инцекции, за каквато и да е болест, това е най-подходящият час за манипулация. Възпрепятства се появата на отоци и висока температура. Тялото е по-устойчиво на рентгенови лъчи.

10:00
Организмът вече е готов за действие. Тялото е достигнало най-високата си енергийна точка, производителността е на топ ниво. Краткосрочната памет е в добро състояние. Човекът е креативен и динамичен. Но трябва да се обърне внимание на това, че между 10:00 и 12:00, се получават най-много инфаркти.

11:00
Нашето тяло е в пълна форма. Сърцето и кръвообръщението са на такова ниво, че ако си правите изследвания, свързани с тях, може да се пропусне някой проблем. Програмирани за ефективност, сякаш тялото е готово за война. Счетоводни въпроси, изпит по математика…справяме се с тях, без никакви усилия.


12:00
Тялото се нуждае от почивка. Вниманието е намалено, доспива ни се. Киселините в стомаха се повишават, дори и нищо да не сме яли. Кръвта в мозъка намлява, защото се насочва към храносмилателните органи, които подпомагат дейността на стомаха. Статистиката сочи, че хората, които спят на обяд, по-рядко стават жертви на инфаркт.
13:00
Тялото е в лоша форма. Производителността е под 20% от средната за деня. Всички органи работят до минимум.

14:00
Чувстваме се изтощени. Защото кръвното налягане и нивото хормоните са се понижили. Ако се страхувате от зъболекар, това е времето за преглед. В този час, усещането за болка е по-слабо. Местната упойка трае 30мин, докато сутрин е 12мин, а вечер е19мин.

15:00
Отново готови за работа. Енергията се е завърнала, паметта е в пълна форма. За втори път се доближаваме до ефективността, макар, че тази е по-малка от сутрешната.


16:00
Най-добрият час за спортни дейности. Кръвното налягане и кръвообръщението са в много добра форма. Най-доброто време за упражнения. Хранителните добавки имат най-силно действие.

17:00
Организма е с най-високо ниво на дейност. Повишава ни се силата, отделянето на кислород се завишава. Бъбреците работят по-бързо. Това е часът, в който косата и ноктите растат на-бързо. Но положението е критично за страдащите от язва. Късно в следобедните часове и ранните вечерни часове размера на киселини в стомаха се увеличава. Около 17:00 часа се увеличава броя на пациентите в болниците със стомашно кървене.

18:00
Най-добър час за вечеря. Особено активен е панкреаса. Дори черният дроб е по-устойчив към алкохола.

19:00
Кръвното налягане и пулса са ниски. Поради това, е добре да сме по-внимателни, ако приемаме лекарства за хипертония. Те могат да бъдат опасни. Степента на влияние и на лекарства, действащи върху нервната система, също е по-голяма.

20:00
Нивото на мазнини в черния дроб спада, притока на кръв към сърцето е повече от всякога. Страдащите от алергии и астма, трябва да си вземат лекарства в този момент. Ефектите могат да се видят веднага. Дори на ниски дози ефектът на антибиотиците е на най-високо ниво.
21:00
Работният ден на храносмилателните органи приключва. Любителите на вечерни партита, трябва да внимават. Всичко, което се яде, остава в стомаха до сутринта, без да се смила. Това е опасно. Останалите ястия, претоварват стомашната лигавица. Така че, в този час, особено тези с наднормено тегло, трябва да внимават с поемането на храна.

22:00
В този час, гардовете на нашето тяло, белите кръвни телца са особено активни. Това е подходящ час за приемане на лекарства, които искаме да спрем. Пушачите трябва да изпушат последната си цигара, защото след този час, изхвърляте на отрови като никотина, от организма, е по-трудно.

23:00
Организма, който е бил активен през целия ден, в този момент, сякаш спира да отделя хормона на стреса. В този час се отпускаме, успокояваме, почиваме си, пълен отдих. Обмяната на веществата е на най-ниско ниво. Кръвното налягане, сърдечната честота и телесната температура спадат. Много често, при бременните се появяват родилни болки, в този час. Защото, предизвикващите тези болки хормони, се отделят повече по това време на денонощието.

24:00
Докато спим, кожните клетки не спират да работят. Те се делят повече, отколкото през деня. И първият етап на съня започва. Започваме да сънуваме в първия половин час от заспиването.

1:00
Производителността е на най-ниско ниво. Работещите по това време служители, правят голяма грешка. Вниманието е значително занижено. Организмът е настроен за сън. Възможно е да заспите за кратко време.

2:00
Шофьорите да внимават. Тези, които шофират по това време, трябва да внимават. Зрението намалява, реакциите се забавят. Ето защо, в този час се случват повече пътнотранспортни произшествия. Нашите тела са изключително чувствителни на студ. Бързо замръзваме. Но нашата кожа не е чувствителна на болка.

3:00
Това е фаза на физическа и духовна тъмнина. Секрецията на хормона мелатонин, ни прави мързеливи и доста нестабилни. Броят на самоубийствата нараства.

4:00
Печелим енергия от хормона на стреса. Между 4:00 и 6:00 са чести инфарктите. Защото кръвното налягане значително се повишава. Това е важно време и за бременните жени. Според изследванията, от 4:00 до 5:00, се раждат най-много бебета.

5:00
В този час отделянето на мъжкият хормон е завишено. Спрямо деня, той е в шест пъти повече. Загубената енергия се завръща. Тялото се събужда. Организмът е готов за един нов, динамичен ден.

Подобни статии

Коментари са забранени.