Хронобиология на нашето тяло

май 28, 2014 Няма коментари »
Хронобиология на нашето тяло

Всеки, който е пътувал на дълги разстояния, знае, че смяната на часовата зона, опустошава естествения ритъм на човешкото тяло. През деня човек се чувства уморен, има главоболие, чувства се разсеян и невнимателен. Настроението е на възходи и падежи. При тези условия, чакаш с нетърпение, да си легнеш. Причината за това е, че във всеки от нас тик-така часовник. Точно, както телесната температура, кръвното налягане, сърдечната честота, количеството на хормоните.Този часовник регулира функциите на организма. През деня ни помага да сме активни, а през нощта, да спим спокойно. На кратко, денят има 24 часа, и ние се променяме 24 пъти.
Какво значение има това за нашето здраве и това да се чувстваме добре? Биолози, лекари и фармаколози, кръщават тази извънредна ситуация, хронобиология.Така, че нека сега да видим промените във функциите на организма в един ден.

6:00
Организмът се събужда с освобождаването на кортизон. Това събуждане, е знак за организма, да се подготви за ставане. Метаболизмът се раздвижва, енергията и протеина за този ден са готови за работа.

7:00
Организмът все още е на един слаб етап. Следователно, избягвайте спортуването в тези часове. Тъй като сърцето и кръвообращението, ще се натоварят излишно. Вместо тва, закусете добре. Храносмилателните органи работят добре, в този час. Въглехидратите се трансформират в полезна за нас енергия /вечер – мазнините/.

8:00
Този час е подходящ за секс / а не нощите/, защото жлезите осигуряват достатъчно хормони. Хората, имащи ревматизъм, ще чувстват болката в крайниците си по-силна през целия ден. Ситуацията не е различна за пушачи. Закуската с цигара стеснява кръвоносните съдове, повече от всякога.

9:00
Часът, вкойто тялото е най-силно и енергично. Ако си правите инцекции, за каквато и да е болест, това е най-подходящият час за манипулация. Възпрепятства се появата на отоци и висока температура. Тялото е по-устойчиво на рентгенови лъчи.

10:00
Организмът вече е готов за действие. Тялото е достигнало най-високата си енергийна точка, производителността е на топ ниво. Краткосрочната памет е в добро състояние. Човекът е креативен и динамичен. Но трябва да се обърне внимание на това, че между 10:00 и 12:00, се получават най-много инфаркти.

11:00
Нашето тяло е в пълна форма. Сърцето и кръвообръщението са на такова ниво, че ако си правите изследвания, свързани с тях, може да се пропусне някой проблем. Програмирани за ефективност, сякаш тялото е готово за война. Счетоводни въпроси, изпит по математика…справяме се с тях, без никакви усилия.


12:00
Тялото се нуждае от почивка. Вниманието е намалено, доспива ни се. Киселините в стомаха се повишават, дори и нищо да не сме яли. Кръвта в мозъка намлява, защото се насочва към храносмилателните органи, които подпомагат дейността на стомаха. Статистиката сочи, че хората, които спят на обяд, по-рядко стават жертви на инфаркт.
13:00
Тялото е в лоша форма. Производителността е под 20% от средната за деня. Всички органи работят до минимум.

14:00
Чувстваме се изтощени. Защото кръвното налягане и нивото хормоните са се понижили. Ако се страхувате от зъболекар, това е времето за преглед. В този час, усещането за болка е по-слабо. Местната упойка трае 30мин, докато сутрин е 12мин, а вечер е19мин.

15:00
Отново готови за работа. Енергията се е завърнала, паметта е в пълна форма. За втори път се доближаваме до ефективността, макар, че тази е по-малка от сутрешната.


16:00
Най-добрият час за спортни дейности. Кръвното налягане и кръвообръщението са в много добра форма. Най-доброто време за упражнения. Хранителните добавки имат най-силно действие.

17:00
Организма е с най-високо ниво на дейност. Повишава ни се силата, отделянето на кислород се завишава. Бъбреците работят по-бързо. Това е часът, в който косата и ноктите растат на-бързо. Но положението е критично за страдащите от язва. Късно в следобедните часове и ранните вечерни часове размера на киселини в стомаха се увеличава. Около 17:00 часа се увеличава броя на пациентите в болниците със стомашно кървене.

18:00
Най-добър час за вечеря. Особено активен е панкреаса. Дори черният дроб е по-устойчив към алкохола.

19:00
Кръвното налягане и пулса са ниски. Поради това, е добре да сме по-внимателни, ако приемаме лекарства за хипертония. Те могат да бъдат опасни. Степента на влияние и на лекарства, действащи върху нервната система, също е по-голяма.

20:00
Нивото на мазнини в черния дроб спада, притока на кръв към сърцето е повече от всякога. Страдащите от алергии и астма, трябва да си вземат лекарства в този момент. Ефектите могат да се видят веднага. Дори на ниски дози ефектът на антибиотиците е на най-високо ниво.
21:00
Работният ден на храносмилателните органи приключва. Любителите на вечерни партита, трябва да внимават. Всичко, което се яде, остава в стомаха до сутринта, без да се смила. Това е опасно. Останалите ястия, претоварват стомашната лигавица. Така че, в този час, особено тези с наднормено тегло, трябва да внимават с поемането на храна.

22:00
В този час, гардовете на нашето тяло, белите кръвни телца са особено активни. Това е подходящ час за приемане на лекарства, които искаме да спрем. Пушачите трябва да изпушат последната си цигара, защото след този час, изхвърляте на отрови като никотина, от организма, е по-трудно.

23:00
Организма, който е бил активен през целия ден, в този момент, сякаш спира да отделя хормона на стреса. В този час се отпускаме, успокояваме, почиваме си, пълен отдих. Обмяната на веществата е на най-ниско ниво. Кръвното налягане, сърдечната честота и телесната температура спадат. Много често, при бременните се появяват родилни болки, в този час. Защото, предизвикващите тези болки хормони, се отделят повече по това време на денонощието.

24:00
Докато спим, кожните клетки не спират да работят. Те се делят повече, отколкото през деня. И първият етап на съня започва. Започваме да сънуваме в първия половин час от заспиването.

1:00
Производителността е на най-ниско ниво. Работещите по това време служители, правят голяма грешка. Вниманието е значително занижено. Организмът е настроен за сън. Възможно е да заспите за кратко време.

2:00
Шофьорите да внимават. Тези, които шофират по това време, трябва да внимават. Зрението намалява, реакциите се забавят. Ето защо, в този час се случват повече пътнотранспортни произшествия. Нашите тела са изключително чувствителни на студ. Бързо замръзваме. Но нашата кожа не е чувствителна на болка.

3:00
Това е фаза на физическа и духовна тъмнина. Секрецията на хормона мелатонин, ни прави мързеливи и доста нестабилни. Броят на самоубийствата нараства.

4:00
Печелим енергия от хормона на стреса. Между 4:00 и 6:00 са чести инфарктите. Защото кръвното налягане значително се повишава. Това е важно време и за бременните жени. Според изследванията, от 4:00 до 5:00, се раждат най-много бебета.

5:00
В този час отделянето на мъжкият хормон е завишено. Спрямо деня, той е в шест пъти повече. Загубената енергия се завръща. Тялото се събужда. Организмът е готов за един нов, динамичен ден.buy xanax no prescription xanax online without prescription klonopin online pharmacy buy ativan online buy xanax no prescription buy xanax online buy valium online valium for sale tramadol online no prescription xanax online no prescription tramadol online no prescription buy valium online tramadol online no prescription

Подобни статии

Коментари са забранени.