Харамийска пещера

август 2, 2014 Няма коментари »
Харамийска пещера

Ако това лято сте решили да посетите Триград, препоръчвам ви да сe впуснете в едно скално приключение. Изживяването е неповторимо. Адреналинът ще ви държи и след почивката, а споменът е вечен. Имам предвид една пещера, която не е толкова популярна между обикновените туристи. Аз имах късмета, жител на Триград да ми я препоръча.
Харамийскатa пещера се намира до Дяволското гърло. Тя се използва за пещерен туризъм заради намиращите се в нея археологически находки и следи от пещерни хора. Част от находките са преместени в Историческия музей в Смолян.
Ако се навиете на този тур, ще ви отнеме около 5 часа, в зависимост от групата. Посещенията там стават само на организирани групи, тъй като част от преживяването е скално изкачване, както и спускане.

Местоположението прави достигането на пещерата сравнително екстремно. Някои се отказаха още по пътя към входа на пещерата. Да си призная, и на мен ми беше трудно да изкача нагорнището.


Първо се изкатерва 10 метрова, почти вертикална стена. Обикновено повечето са без опит и отнема по 10 минути на човек. Отстрани изглежда смешно. Но като дойде твоят ред, разбираш какво е да ти омекнат коленете. Докато се катериш един от организаторите ти прави снимки. Ясно ви е, че ще изглеждате малко уплашени. Естествено ви дават и да направите поза, където можете да се усмихнете.


Като влезете в пещерата, има зала, от която излизате през тесен тунел. Там ще ви посрещнат две кукли. На мястото, където са били намерени останки от пещерните хора.

Следва процеп, през който трудно се минава, ако си по-едър. След провирането през лабиринта на пещерата идва ред на спускане от 43 метра в центъра на подземна каверна, дълга 180 метра.

Снимането се оказа провал. Ниската осветеност не позволява zoom. Но все пак направих няколко снимки.

След като се спуснат всички излязате през изхода, откъдето влиза светлината.
Най-приятната част е пътя на слизане от изхода на пещерата. Минава се по ръба на Триградското ждрело и гледката определено си заслужава.

На края гидовете ще ви изненадат с грамота.

Подобни статии

Коментари са забранени.