Филмът Аве открива Дни на българското кино в Потсдам и Берлин

май 13, 2015 Няма коментари »
Филмът Аве открива Дни на българското кино в Потсдам и Берлин

Зрителите в Германия ще видят също игралните  „Отрова за мишки”, „Виктория” и “Тилт”

Филмът „Аве” на режисьора Константин Божанов ще открие „Дни на българското кино” в Германия, които се провеждат за трети път от 22 до 24 май 2015 г. в Потсдам и Берлин.

„Аве” разказва как докато пътува на стоп за погребението на свой приятел, Камен (Ованес Торосян) среща 17 годишната Аве (Анжела Недялкова) – бегълка, която търси своя проблемен брат. По време на пътуването си, Аве въвлича Камен във все по-големи проблеми, а той неусетно се влюбва в щурото и странно момиче.

Освен Ованес Торосян („Тилт”, „Източни пиеси”) и младата актриса Анжела Недялкова, във филма участват Николай Урумов, Йосиф Сърчаджиев, Койна Русева и др. До сега „Аве” е спечелил награди в „Седмица на критиката” в Кан (2011); Награда на журито на фестивала в Сараево; Награда на критиката на фестивала във Варшава и Награда за млад талант в Хамбург за режисурата на Константин Божанов.

„Понякога в живота се озоваваш във водовъртеж от ситуации, много по-големи и по-силни от теб самият”, споделя Божанов за филма, на който е и косценарист заедно с Арнолд Баркус. „Въртиш се и се мяташ, и ти става все по-трудно да задържиш всичко, което ти е било близко и познато до този момент.” Сценарият е вдъхновен от действителна случка, разтърсила живота на Божанов в младежките му години.

Друга игрална продукция, която е част от програмата на „Дни на българското кино” в Германия тази година, е криминалната комедия „Отрова за мишки” на режисьора Константин Буров и сценариста Венцислав Василев, чиято премиера в България беше в края на миналата година.

Във филма, Пламен е осъден и изпратен в Трудово – Възпитателно Училище за кражба през 1988 г. Там той се запознава с Гудата, Смока и Черньо. През 1989 г. Комунизмът в България рухва, но четиримата заедно продължават по пътя на кражбите и използвайки придобитите умения от незаконната си дейност, влизат в новия за тях свят на бизнеса. Променя се цяла една политическа система, но ще могат ли те четиримата да се променят?

Главните роли в „Отрова за мишки” са поверени на Николай Йовин, Иван Панайотов, Бисер Маринов, Петър Генков, Лора Декова, Петър Върбанов, Димитър Терзиев и Георги Керменски.

„Отрова за мишки” спечели Награда за дебют на Константин Буров на фестивала “Златна роза” 2014г. и Наградата на критиката на “Любовта е лудост”.

Филмът „Виктория” на Майя Виткова разбуни духовете като първото българско участие в основната конкурсна програма на фестивала за независимо кино Sundance 2014 г. Пълнометражен дебют на режисьорката Майя Виткова, „Виктория” разказва за едноименната героиня, родена в края на комунизма и обявена за „бебе на десетилетието”, тъй като се ражда… без пъп. Лентата проследява как политическите промени в България изправят пред изпитание отношенията между Виктория и майка й Боряна, която преди време се е зарекла да не ражда дете, докато в страната властва тоталитаризъм.

„Тилт” (2011) на режисьора Виктор Чучков е четвъртият игрален филм, който ще бъде представен на немските зрители в рамките на „Дни на българското кино”. Една от най-успешните български продукции в последните години, представи България в надпреварата за на Оскарите през 2012 г. и спечели награди от Българската филмова академия; фестивала „Златна роза” и др.

В началото на 90те години, четирима приятели търсят начин да спечелят пари , за да отворят собствен бар, който ще се казва TILT. При случайна среща на Сташ (Явор Бахаров) и Беки (Радина Кърджилова) се стига до страстна любовна авантюра. Внезапно бандата е заловена в нелегално разпространение на порно филми. Бащата на Беки действащ полковник, лично се заема със случая и ги заплашва със затвор. Единствения начин да ги остави на мира е Сташ и Беки да спрат да се виждат. Групата решава да избяга в малък немски град. Като бедни емигранти те попадат в поредица смешни и абсурдни ситуации. Сташ прави непрекъснати , но безуспешни опити а се свърже с Беки, накрая бандата решава да се прибере обратно. През това време България се е променила изцяло – Беки също…

Всички документални и игрални филми, които участват в програмата на „Дни на българското кино” може да видите на официалната ФБ страницата на събитието.

За трети път инициатор и организатор на „Дни на българското кино” е продуцентска компания BulDoc, с подкрепата на Гьоте институт,  Германо – български форум и Национален филмов център.

Трейлъри на филмите:

„Аве”: https://www.youtube.com/watch?v=2t1GV4eb9Ac

„Отрова за мишки”: https://www.youtube.com/watch?v=JvzoK8Bcx1E

„Виктория”: https://www.youtube.com/watch?v=CV_02xyy9v0

„Тилт” – http://www.tilt.bg/#/video/videoId=0

 

За „Дни на българското кино”:

Филмови седмици и презентации на български филми в Германия се провеждат периодично от 1993 г. През 90-те са реализирани три седмици на българското кино в Берлин, ретроспекции на Рангел Вълчанов и Едуард Захариев. През 2009 г. Седмици на българското кино са проведени в Берлин и Хамбург, а през 2011 г. в Мюнхен. През годините в рамките на инициативата на BulDoc са представени много успешни български филми между които: „Преброяване на дивите зайци”, „Шивачки”, „След края на света”, „Източни пиеси”, „Дзифт”, „Разследване”, „Стъпки в пясъка” и др.buy xanax no prescription xanax online without prescription klonopin online pharmacy buy ativan online buy xanax no prescription buy xanax online buy valium online valium for sale tramadol online no prescription xanax online no prescription tramadol online no prescription buy valium online tramadol online no prescription

Подобни статии

Коментирай