Традиционните великденски ястия по света

април 19, 2014 Няма коментари »
Традиционните великденски ястия по света

В България свързваме Великденската трапеза предимно с козунак и яйца. Вижте какви са традиционните великденски ястия по света.
Buns
Кифлички с кръст. Консумират се в Обединеното кралство. Мнозина смятат, че традицията е започната от англо-саксонците, като кръста описва четирите фази на Луната. Днес той символизита разпъването на Христос.
Pashka
Пасха. Това е традиционен Великденски десерт в Русия, приготвен от крема сирене, извара и сушени плодове. Прави се във формата на пирамида и в средата се изписват буквите ХВ, които означават „Христос Воскресе“.
Paskelbrygg
Великденска бира. Тази специална смес от „най-добрите местни бири“ започва да се приготвя в Норвегия през 1934г. Не се възприема от християнските групи. Но след Втората световна война, добива популярност и се превръща в традиционна напитка, която присъства на Великденската трапеза и до днес.
Eggs
Червени и зелени яйца. Боядисаните сварени яйца се превръща в традиция на всички християни. В Гърция ги боядисват в червено, символ на Христовата кръв. В Германия боядисват яйцата в зелено, символ на зелените зеленчуци.
Amendoim
Пачока. Не говорим за соленото месно ястие със същото наименование. Това е традиционен бразилски сладкиш, сервиран по Великден. Приготвен е от брашно, захар и смлени фъстъци. На вкус наподобява фъстъчено масло.
monaМона. Това са сложни шоколадови скулптори, въведение в Каталуния през 15 век. Предназначени предимно за забавление. Много такива може да видите в музея на шоколада в Барселона.
PasqualeКоломба Паскуале. Известен като Панетоне, сервира се в Италия. Подобен на нашите козунаци. Приготвя се от мая, брашно, захар, яйца, във формата на гълъб, символ на мира и Христос.
Herring
Херинга.Традиционно се сервира в Скандинавия, заедно с ръжен хляб и сметана.

Подобни статии

Коментирай