4 февруари : Световен ден за борба с рака

февруари 4, 2013 Няма коментари »
4 февруари : Световен ден за борба с рака

Световният ден за борба с рака се отбелязва всяка година на 4 февруари. Спазва се, за да повиши осведомеността за рака, превенцията , откриването и лечението му. Цели насърчаване на начини за предотвратяване на болестта и облекчаване на глобалната тежест на това заболяване. Този ден се координира от Международният съюз за борба с рака в световен мащаб. Според Световната здравна организация, рака е водеща причина за смърт по света.

Какво е рак?
Това е неконтролируем растеж и разпространение на клетки. Може да се появи на всяка възраст и във всяка част на тялото. Може да се причини от мутация или анормално активиране на клетъчните гени, контролиращи растежа и клетъчната митоза.

Общи рискови фактори.
Химични вещества
Прекомерният прием на месо
Висок индекс на телесната маса
Наднормено тегло
Употреба на алкохол
Употребата на тютюн

Видове ракови заболявания.
Има повече от 100 вида рак, които засягат всички части на тялото. Някои от няй-често срещаните са рак на гърдата, пикочния мехур, белите дробове, дебелото черво, щитовидната жлеза, левкемия и меланом.

Има редица проучвания относно причините, лечението и профилактиката на рака. За сега, това заболяване е нелечимо. Има профилактики и медикаменти, които да облекчат болестта.

Подобни статии

Коментирай