Причини за плоско стъпало /дюстабан/

май 31, 2012 Няма коментари »
Причини за плоско стъпало /дюстабан/

Нормалното стъпало има три свода – два надлъжни и един напречен. Благодарение на тях, стъпалото се опира в земята на три точки. Силното намаляване или пълно изчезване поради различни причини на един или два свода се нарича плоско стъпало. То може да бъде вродено или придобито. Вероятността да се родите с дюстабан е по-малка от 5%. Повечето плоски стъпала, се получават, в резултат на неправилна грижа за ходилата.
Екип от специалисти в University of East Anglia (UEA), направиха изследване, с което опровергаха мнението, че високите токчета са причина за дюстабан.
Това заболяване се наблюдава, най-често, при жени над 40 годишна възраст и обикновено остава недиагностицирано. Общо прието мнение е, че това е състояние, а не болест. Всъщност е резултат от постепенно разтягане на сухожилието, близо до глезенната кост / пищялното сухожилие/, което придава извивката на стъпалото. Причините за това не са изяснени, въпреки, че повечето учени смятат, че носенето на високи токчета, играе роля. Други рискови фактори са затлъстяването, хипертонията и диабета.
Д-р Греъм Райли, старши научен сътрудник в UEA, обясни ситуацията с повишена активност на протеолитични ензими. Тези ензими увреждат някои от съставките на пищялното сухожилие, което с течение а времето ще се пречупи, и ще спадне.
“Нашето изследване може да има важни терапевтични последици, тъй като променената ензимна активност може да бъде цел за нови лекарствени терапии в бъдеще“, казва д-р Греъм Райли, от училището за биологични науки.

Снимка:familyfootankle.com

Подобни статии

Коментари са забранени.