Перперикон

ноември 8, 2012 Няма коментари »
Перперикон


Близо до град Кърджали през 2000 година започват проучванията на един огромен по своите мащаби и значимост археологически обект – Перперикон. До скалния град се стига по пътя Хасково – Кърджали, като се отбива на разклона при Черночене. Пътят е хубав и обозначен.
Има входна такса. Ще ви предложат и карта с маршрута. Там са отбелязани всички находки на археолозите и е обяснена в детайли историята на града.
Светилището е трудно достъпно, защото е изсечено на стръмен, каменист склон с тесен проход. Особено в горещите летни дни, трябва да се запасите с вода и търпение. Аз се замислих да ли да продължа по пътя нагоре. По времето на траките, достъп до светилището са имали само жреците. За обикновените хора храмът е бил достъпен само в определени дни, когато се правели жертвоприношенията.
Първите следи от живот на Перперикон (Перперек) са от преди 6 хиляди години през каменно-медната епоха. В къснобронзовата и ранножелязната епоха древния град се превръща във внушителен култов център.

Перперикон се състои от четири части: Акропол /от гръцки – град на върха, мощна крепост в най-високата част на хълма/, дворец-светилище, северно и южно подградие. Туристическият маршрут минава през главния Скален проход, който води до двореца-светилище. В тази част могат да се видят Голямата гробница, Тронът и Жертвеникът. Към Акропола води каменно стълбище. Там са разположени множество дворци и храмове. Можете да се разходите по антични улици и да видите винарни издялани в камък, делви за вино и много други ценни находки.

Най-внушителната гледка в Перперикон е главната кула до двореца на Архонтите. Тя е запазила част от външната си стена.
Спирам с приказките и ви оставям да разгледате снимки от Перперикон.

Подобни статии

Коментирай