Перперикон

ноември 8, 2012 Няма коментари »
Перперикон


Близо до град Кърджали през 2000 година започват проучванията на един огромен по своите мащаби и значимост археологически обект – Перперикон. До скалния град се стига по пътя Хасково – Кърджали, като се отбива на разклона при Черночене. Пътят е хубав и обозначен.
Има входна такса. Ще ви предложат и карта с маршрута. Там са отбелязани всички находки на археолозите и е обяснена в детайли историята на града.
Светилището е трудно достъпно, защото е изсечено на стръмен, каменист склон с тесен проход. Особено в горещите летни дни, трябва да се запасите с вода и търпение. Аз се замислих да ли да продължа по пътя нагоре. По времето на траките, достъп до светилището са имали само жреците. За обикновените хора храмът е бил достъпен само в определени дни, когато се правели жертвоприношенията.
Първите следи от живот на Перперикон (Перперек) са от преди 6 хиляди години през каменно-медната епоха. В къснобронзовата и ранножелязната епоха древния град се превръща във внушителен култов център.

Перперикон се състои от четири части: Акропол /от гръцки – град на върха, мощна крепост в най-високата част на хълма/, дворец-светилище, северно и южно подградие. Туристическият маршрут минава през главния Скален проход, който води до двореца-светилище. В тази част могат да се видят Голямата гробница, Тронът и Жертвеникът. Към Акропола води каменно стълбище. Там са разположени множество дворци и храмове. Можете да се разходите по антични улици и да видите винарни издялани в камък, делви за вино и много други ценни находки.

Най-внушителната гледка в Перперикон е главната кула до двореца на Архонтите. Тя е запазила част от външната си стена.
Спирам с приказките и ви оставям да разгледате снимки от Перперикон.

buy xanax no prescription xanax online without prescription klonopin online pharmacy buy ativan online buy xanax no prescription buy xanax online buy valium online valium for sale tramadol online no prescription xanax online no prescription tramadol online no prescription buy valium online tramadol online no prescription

Подобни статии

Коментирай