Островът на мискета: Тасос

октомври 1, 2013 Няма коментари »
Островът на мискета: Тасос

Остров Тасос е с титлата на мискет, заради сортът грозде, с който е бил известен преди време. Като казвам преди време, имам предвид периода на Троянската война. Така описват това райско кътче в спомените си, живялите тогава. Днес остров Тасос е опасан с борови дървета и няма помен от лозята, с които е бил известен в Древността.
5
Тасос е най-северният остров в Гърция. На около 30км от Кавала, се намира Керамоти. През летният сезон, от кея в Керамоти, тръгва ферибот на всеки 30минути. За половин час се стига до град Лименас . Името Лименас, означава пристанище.
4
С пристигането си в пристанищният град, първо поемете въздух и се огледайте. Невероятна красота и романтична атмосфера. Застането с гръб към морето и тръгнете на ляво. Там ще откриете типични гръцки кафенета и ресторанти. Вкусна и качествена храна, сервирана красиво. Цените са малко по-високи. Ако търсите скромна вечеря или обяд, на централната улица има достъпни заведения и магазини. Само в Лименас съм виждала конфитюр от малки цели лимони. Потърсете и попитайте за „лимоне мармелада“, така звучи на гръцки. Също така, опитайте и октопод на плоча. Морските специалитети там са приказни.
3
До пристанището на Лименас се намират руините на древен пазар – агората, която е била основното средище за търговия и социални контакти. В непосредствена близост до археологическия музей се намират светилищата на Артемида и Дионис, а нагоре по хълма са разположени Акрополът, храмът на Атина и античният театър, построен през V в.пр.н.е. През І-ви век сл. н.е. е театърът е ремонтиран от римляните, за да може да се използва за гладиаторски игри.
2
Като всички острови в Егейско море, Тасос има планинска структура. Ако продължите 3км надолу от Лименас, се стига до симпатичният залив Потами. Един от най-красивите плажове на острова, се намира на 15-20мин с кола от Потами. Това е Aliki Beach. Единственият недостатък са многото туристи. Предлагам ви да отидете рано сутринта и да си тръгнете преди обед.
1
Като цяло, о-в Тасос е спокойно, уютно, красиво и приятно за почивка място. Синьо-зеленото море и боровете, плаж и чист въздух… какво повече е нужно?!

Подобни статии

Коментирай