Островът на мискета: Тасос

октомври 1, 2013 Няма коментари »
Островът на мискета: Тасос

Остров Тасос е с титлата на мискет, заради сортът грозде, с който е бил известен преди време. Като казвам преди време, имам предвид периода на Троянската война. Така описват това райско кътче в спомените си, живялите тогава. Днес остров Тасос е опасан с борови дървета и няма помен от лозята, с които е бил известен в Древността.
5
Тасос е най-северният остров в Гърция. На около 30км от Кавала, се намира Керамоти. През летният сезон, от кея в Керамоти, тръгва ферибот на всеки 30минути. За половин час се стига до град Лименас . Името Лименас, означава пристанище.
4
С пристигането си в пристанищният град, първо поемете въздух и се огледайте. Невероятна красота и романтична атмосфера. Застането с гръб към морето и тръгнете на ляво. Там ще откриете типични гръцки кафенета и ресторанти. Вкусна и качествена храна, сервирана красиво. Цените са малко по-високи. Ако търсите скромна вечеря или обяд, на централната улица има достъпни заведения и магазини. Само в Лименас съм виждала конфитюр от малки цели лимони. Потърсете и попитайте за „лимоне мармелада“, така звучи на гръцки. Също така, опитайте и октопод на плоча. Морските специалитети там са приказни.
3
До пристанището на Лименас се намират руините на древен пазар – агората, която е била основното средище за търговия и социални контакти. В непосредствена близост до археологическия музей се намират светилищата на Артемида и Дионис, а нагоре по хълма са разположени Акрополът, храмът на Атина и античният театър, построен през V в.пр.н.е. През І-ви век сл. н.е. е театърът е ремонтиран от римляните, за да може да се използва за гладиаторски игри.
2
Като всички острови в Егейско море, Тасос има планинска структура. Ако продължите 3км надолу от Лименас, се стига до симпатичният залив Потами. Един от най-красивите плажове на острова, се намира на 15-20мин с кола от Потами. Това е Aliki Beach. Единственият недостатък са многото туристи. Предлагам ви да отидете рано сутринта и да си тръгнете преди обед.
1
Като цяло, о-в Тасос е спокойно, уютно, красиво и приятно за почивка място. Синьо-зеленото море и боровете, плаж и чист въздух… какво повече е нужно?!buy xanax no prescription xanax online without prescription klonopin online pharmacy buy ativan online buy xanax no prescription buy xanax online buy valium online valium for sale tramadol online no prescription xanax online no prescription tramadol online no prescription buy valium online tramadol online no prescription

Подобни статии

Коментирай