Новородените – нормални или странни?

юли 30, 2012 Няма коментари »
Новородените – нормални или странни?

Новороденото ви бебе не изглежда като тези сладки и пухкави на снимките по списанията и в мрежата. Не се тревожете! След 6 седмици и вашето дете ще е същото. Свикнете със червената кожа и голямата глава. Научете кои са нормалните мерки за новородено. Така ще се адаптирате по-лесно към майчинството. Ето ги и тях:

Слабо или дебело.
Средното тегло на новородените е 3 до 3,5кг. Вашето е по-слабо – не се притеснявайте. За долна граница са приети 2 до 2,5кг. За дебело бебе се счита над 4кг.

Твърде високо.
Твърде е рано да се определи височината. Бебето започва да показва дали ще е високо или не, в зависимост от генетичните кодове, след навършване на 1 годинка. Достатъчно е да знаете, че новородените са около 50см. 2см повече или по-малко, са нормални.

Много голяма глава.
Така е, права сте. Главата на новородените изглежда несъразмерима с малките им тела. Това е така и при големите бебета. Засега трябва да знаете, че средната обиколка на главата на новороденото, е около 35 см. Диапазона 33 до 37см се счита за нормално.

Остра или топчеста глава.
Формата на главата при новородените, може да варира в зависимост от начина на раждане. Бебета изродени с цезерово сечение, имат по-кръгла глава. Обикновено, родените по естествен път са с по-остри глави. Това е нормално, ако родилният канал е по-тесен. Не се притеснявайте. Главичката на детето ще приеме нормална форма. Само трябва да внимавате с позата на лежене, през първите месеци.

Мека глава.
Меките части на скалпа сякаш потъват. Усещате сърдечничт ритъм на бебето. Това е нормално. Тези меки части се наричат фонтанела. Големината е различна. В задната част на главата е по-малка и се затваря до 6-я месец. В горната част е по-голяма и се затваря до 18-я месец. Нужно е да знаете, че къпането не вреди на фонтанелата. Само предпазвайте бебето от нараняване.

Снимка: lifepregnancy.com

Подобни статии

Коментари са забранени.