Най-полезните зимни зеленчуци

октомври 30, 2013 Няма коментари »
Най-полезните зимни зеленчуци

Настъпи сезона на болестите. Студеното време води до нарушаване на нашата имунна система. Тялото ни се нуждае от повече витамини. Зимните зеленчуци са много подходящи през настоящият период. Благодарение на всички антиоксиданти, витамини и минерали, те укрепват защитните сили на организма и ни предпазват от болести.
Blady.bg проучи за вас, кои са най-полезните зимни зеленчуци и как те ни помагат през студените месеци.

Броколи

  • Източник на витамини и минерали, укрепва имунната система.
  • Богат на калций.
  • Високо съдържание на фибри . То го прави лесен за смилане и полезен срещу затлъстяването .
  • Предпазва от рак (по-специално рак на гърдата, белия дроб и рак на дебелото черво ) .
  • Дезинфектант.
  • Защита срещу заболявания на пикочните пътища и простатата.
  • Повишава сексуалната мощ . Полезен за импотентност и безплодие .
  • Полезен за остеопороза и анемия.

Целина /кервиз/

  • Един мощен антиоксидант.
  • Има релаксиращ ефект върху храносмилателната система.
  • Веществото фиталид , което дава специфичният аромат на целината , намалява хормоните на стреса в кръвта.
  • Помага за намаляване на холестерола .
  • Предпазва черния дроб.
  • На пациенти с Хепатит B и C, и с риск от цироза, се препоръчва да консумират целина най-малко веднъж седмично .

Зеле

  • Намалява количеството на захарта в кръвта , позволява изхвърлянето на натрупаните токсични вещества в организма.
  • Богат на витамини A , B, C.
  • Има протективен ефект срещу рак на дебелото черво .
  • Ниско съдържание на калории .
  • Диуретик.
  • Подтиска апетита.
  • Полезен при астма, жълтеница , болести на жлъчния мехур.
  • Забавят дейността на щитовидната жлеза и има успокояващ ефект .
  • Съдържа селен и придава свежест на кожата.

Карфиол

  • Антибактериални съставки.
  • Полезен при хронични инфекции на пикочните пътища .
  • Съдържа фосфор в големи количества , превенция за остеопороза.
  • Богат на витамини и минерали.
  • Предпазва от психическа и физическа умора.
  • Поддържа чревната дейност.
  • Съдържа А, В , В1 и В2 витамини, понижава холестерола , премахва запека.
  • Много калций, калий и желязо.
  • Намалява ревматични болки.

Праз-лук

  • Калий, калций, желязо и фосфор.
  • С, В1 , В2 , както и витамин А.
  • Съдържа вещества, които спират образуването на камъни в бъбреците .
  • Полезен при запек.
  • Понижава нивото на лошия холестерол.
  • Намалява риска от инсулт и инфаркт.
  • Предпазва организма от рак.
  • Сока от праз, намалява кашлицата.

Спанак

  • Богат на витамини A и C. Предпазва от настинки.
  • Стимулира стомаха, черния дроб и панкреаса.
  • Съдържа желязо, магнезий , фосфор, йод, калий и натрий.
  • Прави много кръв.
  • Укрепва сърдечния мускул.
  • Благодарение на съдържанието на фолиева киселина намалява възможността за болестта на Алцхаймер.
  • Полезен за развитието на костите, поради съдържание на витамин К.
  • Намалява риска от рак на белите дробове.

Моркови

  • Витамин А, каротен.
  • Дава сила на сърцето и очите.
  • Полезен при астма , респираторни заболявания като бронхит и кашлица.
  • Защита срещу рака.
  • Подпомага при отстраняването на вредните вещества в тялото, почиства кръвта.
  • Болкоуспокояващ, отстранява запек, диария .
  • Помага на храносмилането.
  • Решава проблеми с възпаление на червата и болки в бъбреците.
  • Помага за намаляване на глисти .
  • Полезен при ревматизъм и подагра .
  • Полезен при сърдечно-съдови заболявания и втвърдяване на артериите . Намалява риска от инфаркт и инсулт .
  • Повишава сексуалната мощ .
  • Добър за умора и анемия.
  • Придава свежест и жизненост на кожата. Полезен срещу кожни заболявания .
  • Укрепва венците .

Подобни статии

Коментирай