Крушунските водопади

септември 10, 2012 Няма коментари »
Крушунските водопади


На 34км от Ловеч, последните склонове на Стара планина преминават в меки възвишения и допират Деветашкото плато. В гънките между дивния Балкан и Дунавската равнина, се е сгушило малкото китно селце Крушуна. В южният край на селището е разположена местността „Маарата“/ от турски ‚маара‘ означава пещера/. Това е уникално природно творение с пещери и водоскоци, обгърнати в ухание на горски цветя и билки. В землището с площ около 440дка, се намират 4 от най-дългите и най-красиви пещери, а именно Бонинската, Урушката, Водопада и Горник.
По удобна екопътека се стига до голямата Крушунска пещера, от която извира Крушунския водопад, с височина 15 метра. Първото впечатление е, че това място е като от филм за някакъв екзотичен остров. Стичащата се вода по скалите носи усещане за приключение, а поточетата, образувани от бистрата вода на реката, вдъхват спокойствие и уют.

Водопада преминава в най-голямата в България травертинова каскада с прагове и бигорови тераси. Пленителна е гледката с неописуем изумрудено-син цвят. Речните води, наречени „лунно мляко“, се изливат във водопада, минават през живописното Пръскало, спускат се стремглаво надолу и се разливат в Синия вир. Местата, където извира водата са се считали за свещени и са съществували редица светилища.

Навръщане към селото има втора екопътека, която минава покрай Урушката маара. Мястото е средновековен манастир на исихасти. Килиите на монасите са издълбани в бигора. Крушунските исихасти са имали последователи от местното население. Затова свидетелстват многото допълнително разширени ниши в скалите.
Крушунските водопади имат статут на защитена природна забележителност от 1995 г. Преходът от селото до каскадата трае около час и половина.

Подобни статии

Коментирай