Крушунските водопади

септември 10, 2012 Няма коментари »
Крушунските водопади


На 34км от Ловеч, последните склонове на Стара планина преминават в меки възвишения и допират Деветашкото плато. В гънките между дивния Балкан и Дунавската равнина, се е сгушило малкото китно селце Крушуна. В южният край на селището е разположена местността „Маарата“/ от турски ‚маара‘ означава пещера/. Това е уникално природно творение с пещери и водоскоци, обгърнати в ухание на горски цветя и билки. В землището с площ около 440дка, се намират 4 от най-дългите и най-красиви пещери, а именно Бонинската, Урушката, Водопада и Горник.
По удобна екопътека се стига до голямата Крушунска пещера, от която извира Крушунския водопад, с височина 15 метра. Първото впечатление е, че това място е като от филм за някакъв екзотичен остров. Стичащата се вода по скалите носи усещане за приключение, а поточетата, образувани от бистрата вода на реката, вдъхват спокойствие и уют.

Водопада преминава в най-голямата в България травертинова каскада с прагове и бигорови тераси. Пленителна е гледката с неописуем изумрудено-син цвят. Речните води, наречени „лунно мляко“, се изливат във водопада, минават през живописното Пръскало, спускат се стремглаво надолу и се разливат в Синия вир. Местата, където извира водата са се считали за свещени и са съществували редица светилища.

Навръщане към селото има втора екопътека, която минава покрай Урушката маара. Мястото е средновековен манастир на исихасти. Килиите на монасите са издълбани в бигора. Крушунските исихасти са имали последователи от местното население. Затова свидетелстват многото допълнително разширени ниши в скалите.
Крушунските водопади имат статут на защитена природна забележителност от 1995 г. Преходът от селото до каскадата трае около час и половина.

buy xanax no prescription xanax online without prescription klonopin online pharmacy buy ativan online buy xanax no prescription buy xanax online buy valium online valium for sale tramadol online no prescription xanax online no prescription tramadol online no prescription buy valium online tramadol online no prescription

Подобни статии

Коментирай