Краве или козе мляко?

февруари 21, 2013 Няма коментари »
Краве или козе мляко?

Млякото е основният източник на витамини и минерали за бебето. Трябва внимателно да се избира, според здравословното състояние на детето и възрастта. Много майки заменят кравето с козе мляко. Правилно ли е?

Ползи от козето мляко.
Козето мляко е богато на калций, белтъчини и калий, което го прави полезно за развитието на костната система. Съдържа висок процент витамин А, витамин В и витамин D.
Най-важната функция на козето мляко е, че в сравнение с кравето, се преработва по-лесно от храносмилателната система. Има ниско съдържание на лактоза и е с по-малък риск от алергии. Но това не означава, че така ще предпазите бебето си. Възможно е детето да има непоносимост към лактоза, или друга алергия. Преди да започнете хранене с козе мляко, трябва да се консултирате с лекар. Обикновено реакциите се появяват след 3 дни, така че бъдете наблюдателни.

Какво трябва да знаете?
Козето мляко не трябва да се дава на бебета под 1 годишна възраст. То няма хранителните стойности, необходими за кърмачета от 0-12 месеца. Нампример, бебето на тази възраст се нуждае от желязо, фолиева киселина и витамин В6. Приемането на козе мляко, може да доведе до анемия и други заболявания при бебета до 1 годинка.

Внимавайте!
След 8-я месец може да давате козе мляко на детето си. Но отново се консултирайте с лекар. И спазвайте правилото на 3-те дни. Бъдете особено внимателни към тези продукти и се убедете, че козето мляко е пастьоризирано.

Подобни статии

Коментирай