Каменните гъби

октомври 12, 2012 Няма коментари »
Каменните гъби


По пътя между Хасково и Кърджали, се намира природният феномен Каменните гъби. Скалните образувания са се оформили от утаени седименти и разтопено стъкло след изригване на вулкан. Преди около 40 000 000 години, мястото е било дъно на море. След отдръпването на водата , под влиянието на слънцето и вятъра, скалите се оформили и са заприличали на гъби.

Каменните гъби заемат площ от 3 хектара и са обявени за природна забележителност през 1974 г. Пънчетата им имат розов цвят, а шапките са зеленикави. Розовият цвят се дължи на минерала клиноптилолит, сините и черните петна са от манганови конкреции, а зеленикавата багра идва от минерала селадонит.Височината им достига 3 метра.

Легенда
По тия земи, в крепостта Перперикон, живял един въглищар на име Радул. Семейството му било бедно, но най-голямото богатство били четирите му дъщери, невиждани хубавици. Те притежавали неземна хубост и доброта.
Една сутрин момите тръгнали за вода, извън крепостните стени, защото годината била суха и изворите не били пълни. На хълма, зад реката видели голяма орда от нашественици. Прибрали се в крепостта и предупредили за опасността. Конниците нападнали, а битката била жестока и неравностойна. Мъжете били избити, а жените пленени, също и четирите дъщери на Радул.
Запленен от красотата на момичетата, водача на ордата изпуснал меча си. Грабнала го едната от Радуловите дъщери. Другите жени взели камъни, дървета и започнали да замерят конниците. Изплашили се конете им, изправили се на задните си крака и ездачите започнали да падат по земята. Жените се затичали към близката гора. Мъжете хукнали и настигнали момите. По заник слънце ги настигнали.
Замахнал един от тях и отсякъл главата на едната сестра. Главата й, щом се докоснала до земята се превърнала в каменна гъба. Понечили мъжете да хванат и другите три Радулови дъщери, но щом някой се доближал до тях, те се превръщали в гъби. Уплашени, мъжете оставили другите пленени жени да си вървят. Един от мъжете се престрашил и се опитал да хване една от пленничките, но се превърнал в черна скала. И днес до гъбите може да се види самотната канара, в която казват, че се е превърнал. Местните хора наричат тази скала Каратепе, а местността Мантаркая.


buy xanax no prescription xanax online without prescription klonopin online pharmacy buy ativan online buy xanax no prescription buy xanax online buy valium online valium for sale tramadol online no prescription xanax online no prescription tramadol online no prescription buy valium online tramadol online no prescription

Подобни статии

Коментирай