Каменните гъби

октомври 12, 2012 Няма коментари »
Каменните гъби


По пътя между Хасково и Кърджали, се намира природният феномен Каменните гъби. Скалните образувания са се оформили от утаени седименти и разтопено стъкло след изригване на вулкан. Преди около 40 000 000 години, мястото е било дъно на море. След отдръпването на водата , под влиянието на слънцето и вятъра, скалите се оформили и са заприличали на гъби.

Каменните гъби заемат площ от 3 хектара и са обявени за природна забележителност през 1974 г. Пънчетата им имат розов цвят, а шапките са зеленикави. Розовият цвят се дължи на минерала клиноптилолит, сините и черните петна са от манганови конкреции, а зеленикавата багра идва от минерала селадонит.Височината им достига 3 метра.

Легенда
По тия земи, в крепостта Перперикон, живял един въглищар на име Радул. Семейството му било бедно, но най-голямото богатство били четирите му дъщери, невиждани хубавици. Те притежавали неземна хубост и доброта.
Една сутрин момите тръгнали за вода, извън крепостните стени, защото годината била суха и изворите не били пълни. На хълма, зад реката видели голяма орда от нашественици. Прибрали се в крепостта и предупредили за опасността. Конниците нападнали, а битката била жестока и неравностойна. Мъжете били избити, а жените пленени, също и четирите дъщери на Радул.
Запленен от красотата на момичетата, водача на ордата изпуснал меча си. Грабнала го едната от Радуловите дъщери. Другите жени взели камъни, дървета и започнали да замерят конниците. Изплашили се конете им, изправили се на задните си крака и ездачите започнали да падат по земята. Жените се затичали към близката гора. Мъжете хукнали и настигнали момите. По заник слънце ги настигнали.
Замахнал един от тях и отсякъл главата на едната сестра. Главата й, щом се докоснала до земята се превърнала в каменна гъба. Понечили мъжете да хванат и другите три Радулови дъщери, но щом някой се доближал до тях, те се превръщали в гъби. Уплашени, мъжете оставили другите пленени жени да си вървят. Един от мъжете се престрашил и се опитал да хване една от пленничките, но се превърнал в черна скала. И днес до гъбите може да се види самотната канара, в която казват, че се е превърнал. Местните хора наричат тази скала Каратепе, а местността Мантаркая.


Подобни статии

Коментирай