Как се подрежда маса?

февруари 27, 2013 Няма коментари »
Как се подрежда маса?

Посрещането на гости не изисква само приготвяне на вкусна храна, а и подреждане на масата. Какво трябва да направите, стъпка по стъпка, ще ви опиша сега.

masa1Покрийте масата с чиста, изгладена покривка.
Поставете чиниите, като започнете от подложната. Оставете равно разстояние между всички. Върху подложната, поставете чиния за основно, след нея за супа. Под всеки поднос сложете салфетка. Във горният ляв ъгъл на съдовете, сложете чинийка за хляб. Ако си предстявите подложната чиния като часовник, тази за хляба трябва да е между 10:00 и 11:00 часа.
Забележка: Чинията за салата, се разменя с купата за супа, след изяждането на супата.

Сложете салфетките отляво на чиниите. Ако масата ви е голяма, приборите поставете върху покривката. Ако масата ви е малка, може да ги сложите върху салфетките.

Подредете приборите, като започнете отляво надясно. Вилица за салата, за основно, нож. Отдясно лъжица за супа, върху чинията за хляб хоризонтално поставете нож за масло. В горната част на комплекта с чинии, поставете лъжица или вилица за десерт.

Пригответе чашите. Водната чаша сложете в горният десен ъгъл до острието на ножа. Отдясно на чашата за вода, поставете тази за вино към лъжицата. Ако няма да се поднася алкохол, на мястото на винената чаша, сложете такава за безалкохолна напитка.

Сложете оливерник по средата на масата, така че да стигат до него всички гости, украсете масата с цветя.

1

А = салфетка

B = подложна чиния

C = купа за супа

D = чиния за хляб и нож за масло

E = чаша за вода

F = чаша за безалкохолна напитка

H = вилица за салата

I = вилица за основно

J = вилица за десерт

K = Нож

L = лъжица за чай или десерт

М = супена лъжица

Подобни статии

Коментирай