Как се отразява тютюнопушенето на очите ви?

февруари 17, 2014 Няма коментари »
Как се отразява тютюнопушенето на очите ви?

Последиците от тютюнопушенето върху очите и зрението могат да бъдат катастрофални. Вие знаете, че ако пушите цигари или сте били изложени на тютюнев дим може да причини увреждане на здравето ви, но то също може да увеличи риска от развитие на редица очни заболявания като:

  • Дразнене на очите: Както алкохола засяга очите, пушенето може да предизвика хронично зачервяване. Тютюневият дим , дори и пасивен, вдишан от деца, може да промени слъзния канал, да изостри синдрома на сухото око и да доведе до алергични заболявания на очите.
  • Дегенерация на макулата: Хората, които пушат имат четири пъти по-голям риск от възрастова дегенерация на макулата. Интересен факт е, че пиенето на достатъчно количество вода, предпазва от болестта.
  • Катаракта: Пушенето може да увеличи риска за развитие на катаракта, много по-рано и вероятно много по-лошо, отколкото хората, които не пушат . Пушенето намалява „доставката“ на антиоксиданти към нашите очи.
  • Съдово заболяване: Пушенето допринася за развитието на артериосклероза или втвърдяване на артериите, което може да предизвика заболяване на очите . Венозната оклузия и увреждането на зрителния нерв може да доведе до значителна загуба на зрението и дори до слепота.
  • Заболявания на щитовидната жлеза: „Базедова болест “ – най- често срещаната форма на хипертиреоидизъм , понякога причинява възпаление и подуване на меките тъкани и мускулите, които обграждат очите. Това води до изпъкване на очите извън. Ако сте с диагноза заболяване на щитовидната жлеза, вашият лекар най-вероятно ще препоръча да спрете да пушите веднага.
  • Оптична невропатия: Пушенето намалява притока на кръв в цялото тяло, което може да доведе до увреждане на зрителния нерв. Токсичната оптична невропатия, причинена от консумация на метилов алкохол, води до бързо влошаване на зрението и необратима слепота, ако не се третира в рамките на 24 до 48 часа .

Източници:
Лари Джей Александър , „Основна грижа на задния очен сегмент.
Национален институт на очите-САЩ , Националните институти по здравеопазване – САЩ

“ Факти за възрастово-обусловена дегенерация на макулата „

Снимка:foxnews.com

Подобни статии

Коментирай