Йога за бременни

март 4, 2014 Няма коментари »
Йога за бременни

Само защото коремът ти става все по-голям, не значи, че трябва да се откажеш. Оказва се, че една последователна практика на йога по време на бременност не е само от полза за тялото, но също така и за растящото бебе!
Според изследване от Mayo Clinic, пренаталната йога подобрява съня, намалява стреса и тревожността, увеличава силата, гъвкавостта и издръжливостта на мускулите, необходими за раждането. Намалява болките в кръста, гаденето, синдрома на карпалния тунел, главоболието и недостига на въздух, а също и намалява риска от преждевременно раждане.
И така, какво можете да очаквате по време на типичен пренатален йога клас?
Фокусирайки вниманието си навътре и към вашето дишане, е неразделна част от пренаталната йога. По време на тези класове , ще бъдете насърчавани да дишате бавно и дълбоко, и да издишате през носа. Тези техники помагат да се управлява дишането по време на бременност, както и по време на контракции при раждането.
Освен дишане, пренаталната йога също се фокусират върху нежните стречинг пози и релаксация, които помагат за успокояване на ума, подхранват тялото ( и бебето), и успокояват душата, което дава ново значение на „детската поза“.
ТОП ПЕТ ЙОГА ПОЗИ ЗА БРЕМЕННИ.

Вирабхадра или Воин.

Вирабхадра или Воин.

Вирабхадра или Воин.Застанете изправени с разтворени крака на около 1-1,20 метра един от друг. Вдигнете ръцете си успоредно на пода с длани надолу. Завъртете десният си крак леко надясно, а ходилото на левият ви трябва да бъде поставено почти на 90 градуса спрямо това на десния. Издишайте и свийте тясното си коляно така, че бедрото ви да бъде успоредно на пода, а левият крак изпънете назад. Завъртете глава и гледайте към пръстите на дясната ви ръка. Задръжте за пет вдишвания и повторете пет пъти . Вдишайте дълбоко и излезте от нея. След това повторете огледално движенията, като левият ви крак е свит, а десния изпънат назад.

Котка.

Котка.

2.1
Котка.Застанете на ръце и колене, в т.нар. поза “Маса”. Уверете се, че коленете са точно под ханша ви, а китките, лактите и раменете ви са в права линия. Поставете главата в нормална позиция, погледа на долу. Издишате и извийте гръбнака към тавана. Бъдете сигурни, че раменете и коленете са изпънати. Вдишайте и извийте гърба и кръста си надолу към земята. Повторете упражнението поне 7 пъти, а след това застанете в “Детска поза”. Тази поза разтяга мускулите около гръбначния стълб и торса, а също така помага на бебето по пътя към родилния канал.

Баддха конасана или Вързан ъгъл.

Баддха конасана или Вързан ъгъл.

Баддха конасана или Вързан ъгъл.Увеличава циркулацията на кръв към таза и репродуктивните органи, докато помага да се отпуснат бедрата и вътрешната част на бедрата.

Модифициран Випарита Карани или Полусвещ.

Модифициран Випарита Карани или Полусвещ.

Модифициран Випарита Карани или Полусвещ.Увеличава циркулацията на кръвта в краката, както и лимфотока, спомага за подобряване на функцията на щитовидната жлеза, намалява болките в гърба, безсънието, спомага храносмилането. Подпрете главата и гърдите си върху възглавница, изправете краката си нагоре по стената, задръжте 5 минути. Разделете краката си V образно и стойте в продължение на пет допълнителни минути. Леженето по гръб за дълго е противопоказно по време на бременност. Ето защо повдигаме горната част на тялото.

Медитация.

Медитация.

Медитация.Понижава кръвното налягане, увеличава подаването на кислород на майката и бебето, намалява симптомите, свързани със стрес, депресия по време на бременност и следродилна депресия.
Снимки:sheknows.com

Подобни статии

Коментирай