Интересни факти за косата

септември 16, 2013 Няма коментари »
Интересни факти за косата

Научете всичко, което някога сте искали да знаете за косата/и много повече/, от моята селекция с интересни факти.

Интересни факти за косата.
1. Косата , кожата и цвета на очите се определят от гените . Цветът на косата се определя от взаимодействието на два вида пигмент , еумеланин и феомеланин, произведени от меланоцитни клетки. Тъй като меланоцитите се разпадат с възрастта, косата започва да посивява , а впоследствие побелява.
2 . Тъмната коса съдържа по-високи нива на въглерод , от русата коса .
3 . Забавни факти за растежа на косата : Косата е втората най-бързо развиващата се тъкан в човешкото тяло , след костния мозък. Проучванията показват , че мъжката косата расте по-бързо от женската.
4 . Противно на общоприетото схващане , подстрижката не влияе върху скоростта на растежа на косъма , нито на неговата текстура.
5 . Средната продължителност живот на кичур коса е 5 години и половина .
6 . Косата от цялата ви глава, може да поеме тежестта на два африакнски слона. Силна е колкото алуминий и кевлар.
7 . Изключителни факти за човешката коса : Въз основа на един косъм , учените могат да определят много неща за теб , включително диетата ти през последния месец и околната среда или региона, в който живееш. Може да се използва за съдебно тестване за наркотици , така че може да предоставя съществена информация при разследване. Въпреки това, полът е една част от информацията , която не може да се открие от кичур коса .
8 . Забавни факти за побеляване /падане коса и раса : средната възраст , при която косата на бялата раса започва да посивява е 34 , като имаме предвид, че за африканци и азиатци , средната възраст е 47. Според статистиката, азиатците са по-малко склонни към оплешивяване , отколкото африканския и кавказкия народ.
9 . Противно на общоприетото схващане , миенето е по-здравословен метод от сресването на косата.
10 . За силна и здрава коса , вашата диета трябва да включва яйца , сьомга , моркови, зелени зеленчуци, както и витамините С и D.
11 . Много шампоани против пърхот всъщност повреждат косата. Вместо да премахнат пърхота, те покриват скалпа с восък .

Интересни исторически факти за косата.
1. Жените в Древен Рим използват ранна версия на съвременните преси за коса . Перуките и сложните прически са знак за социален статус.
2 . Кокосово и бадемово масло, мед и гхи ( пречистена форма на масло) са били използвани като терапии за коса в Индия още през 7-ми век , както и къна .
3 . Забавни факти за историята на боята за коса : Древните египтяни се боядисвали с черна къна , Римляните изсветлявали косата си с водороден прекис , а средновековните красавици използвали естествените отвари и заклинания .
4 . По време на Възраждането жените премахвали голяма част от косата си, така че да накарат челото си да изглежда по-високо.
5 . Забавни факти за хигиената на косата: Преди 19-ти век , европейските жени мият косата си много по- рядко , отколкото го правим сега (по-малко от веднъж месечно ) . Те само сресвали вечер косите си надоли, за да премахнат старите мазнини. Те миели косите си със сапун базиран на луга, който би направил косата твърда и тежка , ако се използва твърде често.

Интересни факти за червената коса.
1. Забавни факти за червена коса : Червената коса е генетична мутация .
2 . Само 4% от населението на света има червена коса . Най-високият процент е в Шотландия (13%), следвани от Ирландия с 10% .
3 . През Средновековието, червената коса се смята, че е отличителен знак на вещицита , наред с лунички, бенки, брадавици и родилни белези . Около 45 000 жени , заподозрени в магьосничество са били измъчвани и изгорени на клада или удавени .
4 . В Англия, по времето на крализа Елизабет, много жени се опитвали да имитират висшата дама като боядисвали косите с подправки и цветни екстракти или носели къдрави и червени перуки.
5 . В началото на 1600 година , в югозападната част на Англия за вярвали във феи. Те обикновено се изобразявали на картините с червена коса , като символ на палавия им характер.

Подобни статии

Коментирай