Защо е важно нивото на pH за нашето здраве?

април 16, 2013 Няма коментари »
Защо е важно нивото на pH за нашето здраве?

Скалата, която се използва за измерване на pH, или концентрацията на водородни йони, е от 0 до 14, като 7 се счита за неутралната точка. Под 7 е кисела, а над 7 е алкална. Оптималното рН на течностите в организма, като кръвта и урината, е 7.4, леко алкална. Извън този диапазон, обмяната на веществата е извън равновесие.
skala
РН на тялото е силно повлияно от метаболитните странични продукти и нашата диета. Влияе се пряко от различните категории на храната, която ядем и вътрешните механизми, участващи в обработката им. Някои храни, които са с киселинен състав им може да се алкализират от метаболизма в тялото ни, като например лимоните. Съответно, за да се превърне по-наясно с влиянието, което различните храни и хранителни навици на вътрешната среда на организма.

Излишната киселинност, предизвиква многобройни нарушения като:

 • Отслабване на кожата, косата, ноктите, зъбите, костите.
 • Влошаването на състоянието на храносмилателния тракт.
 • Кандида.
 • Алергии.
 • Възбудимост на нервната система, ишиас.
 • Склонност към депресивно заболяване, тревожност, панически разстройства.
 • Мускулни спазми и крампи.
 • Засилва податливостта към инфекции (бактериални, вирусни и др.)
 • Хронична умора.
 • Блокиране на някои минерали, които стават недостъпни.
 • Повишен риск от ракови клетки.

Интересни факти от живота и алкалното рН
При свободната кокошка, белтъка на яйцето има рН 9 (силно алкално). Жълтъка на яйцето има рН от 6,5 (леко кисел). Белтъкът действа като защита на жълтъка от бактерии, вируси и гъбички. Подобно на яйцето, когато течностите в човешкото тяло се поддържат на здравословно алкално равнище (7.4), предпазват организма от бактерии, вируси и гъбички.

Фактори, влияещи на нивото на рН.

 1. Кисели храни: като бързи храни, месо, преработени зърнени храни, някои плодове (като зрели банани и сливи), рафинирана сол, захар, подправки (кисели краставички, кетчуп и т.н.), лимонада, и почти всички рафинирани, преработени храни, и т.н. имат рН в диапазона от 02.08 до 05.05, която е много кисела. Тези храни (и месото в излишък) влошават нашето здраве.
 2. Алкални храни: бадеми, мед, пчелен прашец, кленов сироп, смокини, фурми, кисело мляко, сирене и млечни продукти, зелени зеленчуци, кайсии, авокадо, кокосови орехи, грозде, меласа, стафиди и лимон, всички са алкално-формиращи храни. Тези храни възстановяват нашето здраве
 3. Емоции: рН на тялото също е силно повлияно от емоциите. Радост, щастлие и любов са емоции, които създават алкално-формиращи химически реакции в тялото. От друга страна, емоции, като гняв, страх, ревност, омраза и т.н., създават кисела реакция в тялото. Това се постига чрез главната жлеза на тялото, която се контролира от нашите мисли. Тази жлеза контролира цялата ендокринна система (производство на много хормони, невротрансмитери и химикали) и парасимпатиковата нервна система.

Балансиране на рН.

Трябва да регулираме рН на телесни течности в приемливи граници, между 7 и 7.5 , които след това ще повлияе на кръвта, за да се запази неговото оптимално рН ниво 7.4 . Но как да го постигнем?

Един от ключовите фактори е водата, която пием. Водата съставлява до 75% от тялото и по този начин флуидният прием значително влияе върху рН на тялото. За съжаление, по-голямата част от водата, която се консумира е кисела, включително дестилиранате вода. Алкалната вода не е лесно достъпна. Въпреки това, чрез добавяне на минерали за питейна вода, този проблем може да бъде отстранен.
Друг ключов фактор е чрез въвеждането на нерафинирана морска сол в храната. Нерафинираната морска сол е със светло сив цвят и е влажна на допир. Влагата в нерафинираната морска сол ни уверява, че тя все още съдържа множество елементи, ценни микроелементи и макро минерали. Сивият цвят идва от глинени легла, на дъното на солените езера. Чист, годни за консумация, основна храна, която увеличава био-енергичното качеството на кристалите на солта и ги йонизира. Морската сол съдържа не само натриев хлорид, но също така 80 плюс микроелементи и минерали, които са в перфектна симбиоза помежду си и с матрицата на човешкото тяло. По този начин, нерафинираната морска сол предлага забележителен минерален баланс по отношение на вътрешната среда на човешкия организъм. Всички негови елементи имат естествено дозирани пропорции, близки до тези на вътрешния човешката среда и образуват силно активна биологична синергия. Също така, естествената морска сол, може да помогне за коригиране на излишната киселинност, възстановяване на доброто храносмилане, облекчаване на алергии и кожни заболявания, както и предотвратяване на много форми на рак. Натуралната сол осигурява постоянен тласък в областта на клетъчната енергия и дава на тялото повишена устойчивост към инфекции и бактериални заболявания.
Трябва да бъдат въведени следните храни в диета на всеки от нас: кайсии, краставици, авокадо, лимони, кокос, пъпеш, смокини, мляко и млечни продукти, стафиди, кисело мляко, грозде, кленов сироп, кореноплодни зеленчуци (картофи и др.), зеленчуци, водорасли, бадеми.
Забележка: при консумация на бадеми, е препоръчително накисване за 24 часа преди консумация. Този процес може да се използва за да активирате жизнената сила във всички форми на семена и ядки преди консумация.

Подобни статии

Коментирай