Запознай се с тази супер храна: КИНОА

октомври 28, 2013 Няма коментари »
Запознай се с тази супер храна: КИНОА

Запознайте се с тази супер храна! Киноата е пълнозърнеста култура, с най-висока хранителна стойност. В Андите, Южна Америка, я отглеждат повече от 8000 години.
Киноата е източник на витамини, желязо, цинк , калий, калций и витамин Е. Богата е на незаменими аминокиселини, като лизин, както и на фосфор, и желязо. Съдържанието на протеини е равносилно на млечните продукти. Не съдържа глутен, което я прави лесно усвояема от храносмилателната система. Киноата подсилва бъбречната дейност, сърцето и черният дроб.
Киноата се вари най-бързо от всички зърнени култури – 15-20 минути. Понякога не е излишно да се накисне за всеки случай 5 минути, за да паднат т.нар. сапонини ако са останали, както и прах или сламки. Ако не я киснете, е добре винаги да изплаквате киноата. Като се свари, киноата наподобява кускус, но става леко прозрачна. Може да сварите по-голямо количество и да я съхранявате в затворен буркан, в хладилник.
В България може да откриете киноа в магазините и щандовете за био храни.
Киноата е подходяща за вегетариански ястия, салати, както и може да се комбинира с месо. Използва се за сладкиши и е подходяща за здравословна закуска, в комбинация с кисело мляко, канела и мед.

Подобни статии

Коментирай