Закъснява ми, дали съм бременна?

април 11, 2012 Няма коментари »
Закъснява ми, дали съм бременна?

Ежемесечното кървене при жените е резултат на узряването на яйцеклетката в яйчниците. Яйцеклетката узрява, под въздействието на хормона FSH, който се отделя от хипофизната жлеза. Когато яйцеклетката е достатъчно нарастнала и отделеният женски хормон /естроген/ се е увеличил, от хипофизата се отделя хормона LH. Той спомага “спукването” на яйцеклетката, която преминава в маточната тръба. Останалата “черупка” на яйцеклетката /corpus luteum/, в яйчниците, отделя хормона прогестерон. Ако в течение на 14 дни, не настъпи бременност, започва кървене, и сгъстеният слой в матката се изтича.
Не всяко закъснение на цикъла, означава, че сте бременна.
Менструацията е обикновено на 28 дни. Този период може да се променя, в зависимост от сваляне или качване на килограми, смяна на сезоните, стресови ситуации и много други фактори. Нередовният цикъл 2 пъти на година, се счита за нормално състояние. Не всяко закъснение на цикъла означава, че сте бременна. Но вероятно всяка дама в репродуктивна възраст, при подобна ситуация, ако води полов живот, първо се сеща за това. Ако не е на точната дата, изчакайте една седмица, след това направете тест за бременност.
Какви са необходимите условия за забременяване?
Има 4 важни условия, за да може една жена да забременее:
1. Да има функциониращи яйчници.
2. Броя, подвижността и морфологията на сперматозоидите да са нормални.
3. Маточните тръбите да са с отворени канали, за да могат да се срещнат яйцеклетката и сперматозоида.
4. Благоприятна вагинална флора и матка, за да може да се закрепи яйцеклетката.
При наличието на всички изброени условия, забременяването на жената всеки месец е вероятно 25 на 100.
Може ли да се забременее при непълно сливане на мъжа с жената?
Ако мъжът не свърши в жената , шансът да се забременее е нулев, теоретично. Не е възможно забременяване и при еякулация върху вагината.
Какви са шансовете за забременяване, ако се предпазваме?
Има много методи за предпазване от нежелана бременност. Ако използвате хапчета или спирала, има 1% вероятност от забременяване. Ако използвате презервативи – 15%.

Подобни статии

Коментари са забранени.