„Жена търси жена“ – сексуално здраве

октомври 5, 2012 Няма коментари »
„Жена търси жена“ – сексуално здраве

Важно:

  • „Лесбийка“ е думата, която използват някои жени, за да опишат своята сескуална ориентация.
  • Дори да имате сексуални отношения с партньор от вашият пол, не сте защитени от полово предавани инфекции /ППИ/.
  • Отделете време за себе си и се вслушайте в своите интуиции.

Да се замислите за своята сексуална ориентация е нормално. Ако си задавате въпроси за ваши близки и ли за вас самата, прочетете този материал.

Какво е лесбийка?
Лесбийка е жена, която е сексуално привлечена от други жени, и предпочита да има партньорка от своя пол. Някои дами, използват тази дума, за да опишат своята сексуална ориентация, а някои не обичат да си слагат подобни етикети.

Как да разбера, дали съм лесбийка?
Наличието на едно или две сексуални преживявания с жени, не означава, че сте гей. Вашата сексуална ориентация се развива с времето. Много лесбийки, са правили секс с мъже и много хетеросексуални, са имали отношения със своя пол. Важното е да следвате своите чувства, без да си слагате етикети.

Защо да ходя на гинеколог, ако не правя секс с мъже?
Това е често срещано, но грешно убеждение, че лесбийките нямата нужда от гинекологични грижи. Много жени смятата, че имат по-нисък риск от ППИ, само защото не правят секс с мъже. Това не е вярно. Периодичните прегледи и цитонамазките, консултациите за ППИ и редовните изследвания, са задължителни за всички. Всеки може да се зарази. Полово предаваните болести, могат да бъдат предадени от жена до жена, дори ако никога не е имало акт с мъж. ППИ се разпространяват чрез контакт със заразени телесни течности, като кръвта (включително менструална кръв) и вагиналните секрети. Те могат също така да се разпространява чрез контакт със заразена кожа или лигавиците, и чрез вагинален, анален или орален секс. Независимо дали сте гей или хетеро, важно е винаги да практикувате безопасен секс, за да намалите шансовете си за получаване на инфекции.

Как да намаля риска от заразяване с ППИ?
Има много начини на близост с друга жена, които намаляват риска от заразяване с ППИ. Прегръдки, целувки/сухи/, мастурбация, взаимна мастурбация, масажи. Ако сте в контакт с вагинална течност, добре е да се предпазите с орална бариера, като кофердам. Това са защитни материали, направени от латекс, които се използват в стоматологията, за покриване на устната кухина, за да се преодтврати контакт с телесните течности. Латексовите ръкавици и презервативи, при любовна игра с ръце, ще ви предпазят от нежелани зарази. За всички предпазни мерки, може да се консултирате с вашият гинеколог или да ги потърсите в аптеките.

Снимка:flickr.com

Подобни статии

Коментирай