Елда /гречка/

март 18, 2012 Няма коментари »
Елда /гречка/

„Елда“ – произхожда от азиатските страни, отглежда се на много места, а най-популярна е както казахме в Русия, но скоростно набира слава и по други държави, заради многото си положителни качества. Погрешно се причислява към зърнените растения, защото прилича на тях, но реално е отделен вид. Едногодишно растение е, което цъфти с бели цветове, а плода му е малка триъгълна кутийка, леко изпъкнала, прилича на лешник, но е по-малко. Точно тази малка кафява кутийка е толкова ценна с множеството полезни вещества, които съдържа. Там са събрани микроелементи, аминокиселини, витамини, аргинин, лизин, лесно усвоими белтъчини. В добавка към тях елдата ви дава желязо, калции, калий, мед, цинк, бор, йод, витамини В, В1, В2, РР (рутин), Р, Е, ябълкова киселина и оксалова киселина.
Бедна е на мазнини и въглехидрати, съдържа едва 30% въглехидрати и 3% мазнини, което я прави идеална храна за хора с проблеми с теглото и диабетици. Препоръчва се изключително много за хора занимаващи се интензивно със спорт, защото увеличава мускулната сила. Прекрасно средство е и за нормализиране на холестерола, а като добавка към менюто ви помага при различни заболявания като ревматизъм, артрит, хипертония, артеросклероза. Освен за здравето, се грижи и за красотата ви, защото подхранва ноктите, кожата и косата и подпомага имунната система. Съдържа флавоноиди, помощници в борбата със стареенето. С две думи това малко зрънце е истинска природна аптека. Така, че редовната консумация на елда влияе само положително на здравето и организма ви.
Елдата се консумира под формата на брашно (светложълто на цвят), от което могат да се правят различни каши, кексове, палачинки, сладкиши и други тестени изделия. Може да се ползва самостоятелно или в добавка към други брашна. На пазара може да намерите и спагети и макарони от елда, които с различна гарнитура ще разнообразят менюто ви. Важно предимство на това растение е, че освен полезно, то е и вкусно, така че диетата, която ви предлагаме няма да ви кара да се мръщите неодобрително само при мисълта за вкуса на храните, които трябва да приемате.
Срещат се няколко различни диети с елда, като единият вид е доста тежък и не е приложим за голяма група хора. Ударно сваля килограми, затова и наричат елдата „царица на отслабването“, но не всеки е готов на толкова строги ограничения. При този вид в продължение на седмица или максимум 10 дни се консумират само зърна от елда, приготвени по специален начин. 200 до 250 гр елда се залива с вряща вода и се оставя да престои една нощ. Това количество се консумира за 1 ден разпределено на няколко приема. За да разнообразите менюто си може да прибавите към различните порции обезмаслено кисело или прясно мляко, но не повече от 1 литър на ден. По желание може да настържете 1 ябълка или 1 ананас на цялото количество елда. С този режим на хранене може да отслабнете между 7 и 10 килограма, но не трябва да го прилагате прекалено често, защото е изтощаващ за организъма, особено за хора, свикнали на нормално хранене.

Подобни статии

Коментирай