Домашен хляб

ноември 7, 2013 Няма коментари »
Домашен хляб

IMG_3392Необходими продукти:

  • 500г типово брашно
  • 350мл хладка вода
  • 20г /жива/мая за хляб/половин кубче/
  • 1 непълна супена лъжица сол
  • 1 супена лъжица олио
  • 1 лъжица микс от семена /сусам, мак, ленено семе/

Начин на приготвяне:
В хладка вода разтворете маята, добавете сол и олио. Сипете брашното в подходящ съд за месене. Като шупне сместа с маята /след 10-15 минути/, сипете при брашното и замесете лепкаво тесто. Поръсете с брашно и покрийте с опаковъчно фолио, за да не залепне. Завийте и оставете на топло за 30 минути. Като втаса, разделете тестото на две топки. Оформете правоъгълници и завийте на руло. Поставете в съда, в който ще печете. Тавичката трябва да е висока, а между двата хляба да има място, за да могат да втасат хубаво и да бухнат. Оставете да втаса за още 30 минути. Загрейте фурната на 180-200 градуса. Поръсете с микс от семена и изпечете хляба за 60 минути. Изкарайте от фурната и поръсете с вода, покрийте с кърпа и изчакайте да изстине.

Подобни статии

Коментирай