Днес православната църква отбелязва „Въздвижение на Светия кръст Господен“ – Кръстовден

септември 14, 2012 Няма коментари »
Днес православната църква отбелязва „Въздвижение на Светия кръст Господен“ – Кръстовден

Имен ден празнуват Кръстю, Кръстьо, Кръстенa, Кристина.

Днес православна църква извършва поклонение на Светия кръст Господен. Народът нарича 14 септември Кръстовден. На този ден се прави водосвет и свещениците ръсят с кръст по домовете за благословение.
Кръстовден е свързан с началото на есенния селскостопански сезон.От Кръстовден може да започне сеитбата на зимните житни култури. В някои райони той е наречен Гроздоберник, защото започва гроздоберът. Друга работа не се препоръчва освен брането на този плод и подготовката на виното.
На Кръстовден празнуват лечителите /чакръкчии/. Оздравелите им носят погача, печено пиле, мед, и чимшир. Лечителят от своя страна пък подрежда трапеза и кани всички минаващи покрай къщата му за прослава на Бога.
Според преданието Света Елена – майка на император Константин Велики, се счита за ревностна християнка. Тя се отправя към светите места в Палестина, за да потърси гроба Господен, който два века по-рано е затрупан от гонителите. Намира пещерата на гроба, както и три кръста. Христовият кръст познава, когато чрез докосване с един от тях е възкресен наскоро починал човек.Част от този животворящ кръст Елена изпраща на сина си в Константинопол, а самият кръст е положен в главната Йерусалимска църква.

Над пещерата на гроба Господен построяват храм, който съществува и до днес. Той е осветен тържествено на 14 септември 335 г. На този ден се събират хиляди поклонници. За да могат всички да видят Светия кръст, епископът го „въздвижва“ над главите на присъстващите. От това „въздвижение“ получава своето име и празникът.

Снимки: allaboutjerusalem.com

Подобни статии

Коментирай