Динята – полезна и вкусна!

юли 2, 2012 Няма коментари »
Динята – полезна и вкусна!

Динята, с добрите си вкусови качества и ползите за здравето, е плодът, който е най-консумиран от българите през лятото.
Латинското наименование е „Citrullus Vulgaris“ . За нейна родина се смятат тропическите райони а Африка. Познати са около 500 вида по Земята. Различават се по дебелина на кората, семки, цвят, форма, но всички са еднакво любими на хората. В България зреят от май до септември. В изобилие са през юли и август.
Вкусът и разхлаждащият ефект, я правят най-консумираният плод у нас. Когато се яде на гладно, организмът възприема по-добре хранителните качества на плода.
Динята е богата на: протеини, мазнини, въглехидрати, желязо, фибри, калций, фосфор, витамин А, витамин С и калий. Има антиоксидантни свойства и благодарение на съдържанието на Бета каротин, е ефективна срещу различни видове рак, помага за регулиране на сърдечната функция и кръвното налягане. Тъй като е богата на фибри, помага и за превенция на рак на дебелото черво. Семената на динята съдържат вещество, наречено Cucurbocitrin ефективно при понижаване на кръвното налягане и бъбречната функция. Не напразно, в много страни, семките на динята се ядат. Не съдържа мазнини и холестерол и е с ниско съдържание на калории, затова е за предпочитане в летните месеци. Богата на вода, минерални соли и антиоксиданти, динята помага за пречистването на организма. Препоръчва се на хора с пясък и камъни в бъбреците. Често е елемент на много диети и макар с ниско съдържание на ликопен, предпазва от сърдечни инсулти.
Както при повечето плодове и зеленчуци, хранителната стойност на динята се съдържа в кората. Затова консумирайте бялата част, под червената, колкото се може по-често.

Снимка: wellsphere.com
buy xanax no prescription xanax online without prescription klonopin online pharmacy buy ativan online buy xanax no prescription buy xanax online buy valium online valium for sale tramadol online no prescription xanax online no prescription tramadol online no prescription buy valium online tramadol online no prescription

Подобни статии

Коментари са забранени.