Всичко е в наши ръце!

декември 22, 2013 Няма коментари »
Всичко е в наши ръце!

Все по-често си задавам въпроса: „Защо децата на България са толкова озлобени?“. Да, така е! И не говоря само за насилието в гимназиите и сбиванията по нощните клубове. Още в ранна детска възраст децата се учат на насилие. Не са виновни само видео игрите и филмите.
Вчера чух разговор между майка и дъщеря, която беше на не повече от 5 години. Момиченцето каза: „Мамо, Петя всеки ден ме бие в детската градина“. А жената отговори: „Ти пък стига си се оставяла да те бият. Дядо ти нали те научи как се свива юмрук и се удря силно в корема“. ПОТРЕСЕНА СЪМ!
Преди няколко месеца гостувах на мои близки в Амстердам, Холандия. С шест годишният им син отидохме в парка. Общината на Амстердам е направила спортни площадки. Там има тенис корт, баскетболно игрище, футболен стадион, пясъчник, люлки и т.н. Всичко – тенис ракети, топки и дори камиончета, играчки, колела – се дава за ползване на площадките. Естествено, че е безплатно. Може само да мечтаем за такива места в родна България! Не, че е трудно да се изградят. Все ще се намери някой инвеститор, който да дари средства за направата им. Просто манталитета ни не позволява съхранението на подобни съоръжения. Но не това, исках да ви споделя. На площадката в Амстердам имаше деца от 3-4 до 13-14 годишни. Всички играеха и се забавляваха заедно. Изчакваха реда си за тенис корта и стадиона. Когато някое дете поискаше да покара камион, другото любезно му го преотстъпваше. Не се блъскаха, докато се качваха на пързалката. Не си хвърляха пясък в очите, когато играеха в пясъчника. Не дърпаха играчките от ръцете си.
Доплака ми се! И не само от умиление, колко са мили и сладки! Силно съжалих, че детето ми ще се роди в България! Ще трябва да изпита на гърба си бруталната реалност. От скубане и ритане в детската градина, до жесток побой в гимназията. Какво трябва да направя? Аз все още не съм майка. Но когато стана такава, как да постъпя? Немога да изпратя детето си да живее в Амстердам, нали? Или аз да емигрирам? Не, не това е решението.
Моля ви, скъпи родители, обърнете внимание на възпитанието! Децата се раждат като бял лист хартия. Ние, възрастните сме тези, които написват правилата и ценностите на живота. Нека не учим децата си да се бият! От нас зависи, този лист хартия, да не бъде смачкан, а да се съхрани чист, без накъсвания. Ако всеки родител възпита детето си на морално поведение, то бъдещето ни ще бъде по-светло. Аз вярвам в силата на думите. И искрено се надявам, че има повече добри хора. Можем да променим нещата. Всичко е в наши ръце!

Подобни статии

Коментирай