Велинград

май 15, 2013 Няма коментари »
Велинград

За пореден път се убедих, че Родопите са най-красивото място в България. Чист въздух, усмихнати хора, сякаш забравили кризата и тежкото време в страната ни. Този път избрах Западните Родопи, или по-точно Велинград.

Велинград

Велинград

Разположен на 800м надморска височина, Велинград е най-големият курорт с минерални бани в страната. Създаден е през 1948г, при сливането на селата Каменица, Лъджене и Чепино. Местните са го нарекли на партизанката Вела Пеева. До града се стига по живописен път, покрай Чепинска река.

Паметник на Вела Пеева

Паметник на Вела Пеева

Велинград се гордее с най-големият карстов извор в България – Клептуза. Всяка секунда на повърхността му избликват 570 литра ледена вода, която образува две езера, вливащи се в Чепинска река.
IMG_1666IMG_1661
До Клептуза, над заведенията, се намира параклиса Св. Илия. Неописуемо място, с уникална енергия. Има пейки и навеси за почивка. От параклиса започват няколко екопътеки. Препоръчвам ви да се разходите, за да усетите енергията на това вълшебно място.

Параклис Свети Илия

Параклис Свети Илия

Параклис Свети ИлияIMG_1655

Хотел Олимп

Хотел Олимп

Близо до Велинград, се намират редица забележителности и местности, като Юндола, пещерата Лепеница, средновековната крепост Цепина и др. За тях не ми остана време, но следващият път ще ги посетя.
Градът предлага редица хотели и къщи за гости. Аз попаднах на точното място и правилните хора, а именно хотел „Олимп“. Близо до центъра, но достатъчно високо в самата гора, тихо и спокойно. Стаите са много чисти и уютни. Подходящо е за семейства, защото има детски кът с аниматори. Персоналът е изключително любезен. Спа центърът предлага всичко необходимо за пълен релакс. Има ресторант и механа с вкусна българска кухня. Сутрин може да си изпиете кафето на слънчевата тераса до басейна. През деня е подходящо за слънчеви бани. Има и вътрешен басейн с минерална вода, ако изберете почивка през зимният сезон. За една седмица в курортният град, не успях да се насладя на множеството спа процедури. Ще ви спомена някои от тях, които задължително трябва да опитате: Спа вана с арома масла, Билкова вана,“ Азиатска красота“/ масаж с горещи вулканични камъни/, Витамино-млечна терапия, Детоксикираща терапия. Хотел „Олимп“ предлага всички тези удобства, пристойни многозвезден лукс, но на достъпни цени.
0892

Подобни статии

Коментирай