Бегликташ

август 1, 2012 Няма коментари »
Бегликташ

Бегликташ

Бегликташ

Бегликташ се намира в резерват „Ропотамо”, на около 7 км от Приморско. Кара се по посока на Северния плаж на Приморско. Минава се през конната база. Пътят е асфалтов и има указателни бели стрелки. До мястото ще ви упътват и малки дървени табели. На края на завоите има обособен паркинг. Там може да оставите колите и да продължите пеш. Върви се 20 мин, пътеката е около 1км. Въздухът е чист, има богата растителност. Може да срещнете глигани, елени, зайци и други диви животни. Когато стигнете светилището, пред вас ще се открие и красива панорамна гледка към морето.

Скалното светилище е открито при археологически разкопки през 2003г. В много от скалите на площадката са издълбани ями или за на четирите свещени течности- вода, вино, мляко, зехтин или за събиране на дъждовната вода. Скалните елементи на светилището са с естествен произход, но някои от тях са местени и по тях има издълбани ритуални знаци. Изследванията на археолозите посочват, че Бегликташ е използван за ритуални цели от II век преди Хр. до началото на IV век след Хр.
По това време района е населяван от тракийското племе „скирмиани”. Те са най-древните маталурзи в Тракия. На мястото са намерени глинени съдове, монети, оръдия на труда, оръжия и др.

Дървена къща

Дървена къща

На поляната пред светилището има пейка и дървена къща с легло. Вероятно се използва от учените.

Трона

Трона

В центъра на площадката е разположен каменен трон, от който тракийският Цар-Жрец е ръководел церемониите.
Един от скалните късове е с формата на обърнато сърце –„Апостол Таш”. Според учените е поставен с цел да прикрива обредите в „Свещената пещера” от очите на непосветените.
„Свещената пещера” – състои се от две скали за колони и хоризонтална плоча. Символизира утробата на Майката Природа. От нея ритуално се ражда Царят-Жрец.

Царството на Хадес

Царството на Хадес

По тясна пътека се стига до „Царството на Хадес“. Това е тясна цепнатина в скала, през която избрани хора преминавали като изпитание. Свързва се с Орфей и легендата за слизането му в Подземното царство.

Светилището Беглик Таш е уникално.То няма аналог в България и на Балканите. Атмосферата и величието на това място, не може да бъде описана. Трябва да се усети.buy xanax no prescription xanax online without prescription klonopin online pharmacy buy ativan online buy xanax no prescription buy xanax online buy valium online valium for sale tramadol online no prescription xanax online no prescription tramadol online no prescription buy valium online tramadol online no prescription

Подобни статии

Коментари са забранени.