Бегликташ

август 1, 2012 Няма коментари »
Бегликташ
Бегликташ

Бегликташ

Бегликташ се намира в резерват „Ропотамо”, на около 7 км от Приморско. Кара се по посока на Северния плаж на Приморско. Минава се през конната база. Пътят е асфалтов и има указателни бели стрелки. До мястото ще ви упътват и малки дървени табели. На края на завоите има обособен паркинг. Там може да оставите колите и да продължите пеш. Върви се 20 мин, пътеката е около 1км. Въздухът е чист, има богата растителност. Може да срещнете глигани, елени, зайци и други диви животни. Когато стигнете светилището, пред вас ще се открие и красива панорамна гледка към морето.

Скалното светилище е открито при археологически разкопки през 2003г. В много от скалите на площадката са издълбани ями или за на четирите свещени течности- вода, вино, мляко, зехтин или за събиране на дъждовната вода. Скалните елементи на светилището са с естествен произход, но някои от тях са местени и по тях има издълбани ритуални знаци. Изследванията на археолозите посочват, че Бегликташ е използван за ритуални цели от II век преди Хр. до началото на IV век след Хр.
По това време района е населяван от тракийското племе „скирмиани”. Те са най-древните маталурзи в Тракия. На мястото са намерени глинени съдове, монети, оръдия на труда, оръжия и др.

Дървена къща

Дървена къща

На поляната пред светилището има пейка и дървена къща с легло. Вероятно се използва от учените.

Трона

Трона

В центъра на площадката е разположен каменен трон, от който тракийският Цар-Жрец е ръководел церемониите.
Един от скалните късове е с формата на обърнато сърце –„Апостол Таш”. Според учените е поставен с цел да прикрива обредите в „Свещената пещера” от очите на непосветените.
„Свещената пещера” – състои се от две скали за колони и хоризонтална плоча. Символизира утробата на Майката Природа. От нея ритуално се ражда Царят-Жрец.

Царството на Хадес

Царството на Хадес

По тясна пътека се стига до „Царството на Хадес“. Това е тясна цепнатина в скала, през която избрани хора преминавали като изпитание. Свързва се с Орфей и легендата за слизането му в Подземното царство.

Светилището Беглик Таш е уникално.То няма аналог в България и на Балканите. Атмосферата и величието на това място, не може да бъде описана. Трябва да се усети.

Подобни статии

Коментари са забранени.